IFA 2014: Igencsak sokoldalú az új Galaxy Note

Hirdetés

Már a 2014-es IFA előtt is köztudott volt, hogy a Samsung be fogja mutatni a legújabb generációs phabletjüket, amit természetesen meg is tettek, hiszen a termékportfóliójuk már évek óta így frissül; tavasszal Galaxy S, ősszel pedig Note érkezik. Mivel a Note 3 tavalyi megjelenése óta nem történt olyan hardveres áttörés, ami alapjaiban rengette volna meg az iparágat, a kijelző fizikai méretét pedig túlzás lenne tovább növelni, várható volt, hogy a koreai gyártó elsősorban szoftveres megoldásokkal fogja érdekessé tenni a készüléket.


[+]

Persze a kijelzőnek is fejlődnie kellett, hiszen a 4K-s felbontású panelek mellett a Galaxy Note 3 Full HD megjelenítője attól függetlenül is kicsit elavultnak hat, hogy az emberek egy része valószínűleg semmilyen különbséget nem lát a felbontás ilyen mértékű növelésénél. Ettől függetlenül a pixeltengerek rajongói megkapták, amire vágynak, az 5,7 hüvelykes panel immáron 1440 x 2560 képpontból áll, ami hüvelykenként 515 pixelt jelent. A gyártó természetesen Super AMOLED technológiát alkalmazott, amelyről a sajtótájékoztatón csak annyit mondtak; annyival jobb a hagyományos TFT-LCD megjelenítőknél, hogy még az összehasonlítás is felesleges. Az elképesztően részletes panelt egyébként Gorilla Glass 3 panel védi a fizikai behatásoktól.


[+]

A 153,5 x 78,6 x 8,5 milliméteres, 176 grammos készülék egyébként egy picit minden szempontból nagyobb elődjénél, de a változás elhanyagolható. Nagyjából ugyanez mondható el az akkumulátor méretéről is, amely 3200 helyett 3220 mAh-s kapacitású lett, ami a sokkal nagyobb felbontású kijelző fényében egyenesen visszalépésnek tűnik. A cég képviselői persze elmondták, hogy az üzemidő így is nőtt, de mivel legfeljebb 10 százalékos előnyről beszélhetünk, sokan lehetnek csalódottak; hiába a komoly hardver és az elképesztő funkcionalitás, ha az eszköz nem bírja ki az egész napos igénybevételt. Az üzemidő kapcsán ennek ellenére pozitív dolgokat is el lehet mondani, a gyorstöltési funkció ugyanis 30 perc alatt 0-ról 50 százalékosra tudja repíteni a töltöttségi szintet, ami sok esetben megoldást jelenthet a modern okostelefonok és phabletek egyik legkomolyabb problémájára. A Samsung már az S5-nél bemutatott ultra energiatakarékos módot a Note 4-ből sem hagyta ki, végszükség esetén ezzel meg lehet tolni a készenléti időt.


[+]

A motorháztető alatt ezúttal is többféle hardver duruzsolhat, az SM-N910S kódnevű modellben egy négymagos, magonként 2,7 GHz-es órajelen ketyegő Qualcomm Snapdragon 805-ös processzor dolgozik Adreno 420-as grafikus gyorsítóval, míg az SM-N910C kódnevű modell Samsung Exynos 5433-at kapott, amely egy 4+4 magos megoldás, amelyben a Cortex-A53-as egységek 1,3, míg a Cortex-A57-es magok 1,9 GHz-es órajelen dolgoznak; a grafikus számításokért ennél a modellnél egy Mali-T760-as GPU felel. Magyarországon egyébként várhatóan a Qualcomm megoldással szerelt megoldás lesz kapható, a háttértár mérete pedig felépítéstől függően 32 vagy 64 GB-os lesz. A RAM mérete az összes verziónál ugyanannyi: 3 GB.

A kamera természetesen ennél a modellnél is nagyon hangsúlyos, a hátlapon optikai stabilizációval ellátott, 16 megapixeles modul található, míg az előlapra az elődmodellben lévőnél jobb fényerejű (F1.9) és szélesebb látószögű, 3,7 megapixeles felbontású optikát helyeztek el. A hátlapon lévő pulzusmérővel egyébként el is lehet sütni a 90 fokos látószögű előlapi kamerát, amihez egy olyan szoftveres megoldás is tartozik, aminek köszönhetően akár 120 fokos, extraszéles fotók is készíthetők. Ezt a funkciót a színpadon be is mutatták, a jelek szerint jól működik.

A Note széria kapcsán mindig is az S Pen volt az egyik leghangsúlyosabb funkció, ez természetesen az alumíniumból készült kerettel büszkélkedő, negyedik generációs modellnél sincs máshogy. Megkérdőjelezhető fontosságú fejlesztés, hogy 1024 helyett immár 2048 különböző nyomási erősséget tud megkülönböztetni, de ettől még valószínűleg nem lesz igaz a Samsung állítása, mely szerint a Note S Penje olyan írási élményt nyújt, mint egy hagyományos golyóstoll. Mostantól jobban lehet kezelni a több ablakos felületet, ki lehet jelölgetni bárhol a képernyőn egy négyzetet, amit rögtön lement a szoftver, majd ezek csatolhatók mondjuk egy levélbe. Jópofa a Snapshot funkció is, ha a fényképezőgépet használva a tollal rajzolunk egy keretet, akkor azt a részt rögzíti a kamera, de ha mondjuk nem pont szemből látunk egy szöveggel teli részt, akkor azt a gép automatikusan kiegyenesíti. Az új megoldások mindegyike a könnyebb multi-taskingra és ablakkezelésre ment rá, amelyekről részletesen majd a készüléket bemutató tesztünkben fogunk írni, ha kapunk majd egyet az elvileg októberben érkező, de még be nem zárazott készülékből. Annyira komolyan gondolják, hogy a kézírás a Note 4-nél már-már olyan, mintha papíron dolgoznánk, hogy a Mont Blanc elnöke is felbukkant a színpadon, hogy bemutasson egy olyan tollat, ami kiválthatja az S Pent, de igény szerint cserélhető az első része, hogy klasszikus golyóstollként is használhassuk.


[+]

Tartozékokból elég nagy a választék, többféle tokot is lehet kapni, amelyek között ablakos, ablak nélküli és ledes visszajelzéssel rendelkezők is vannak. Érdekes módon a sajtótájékoztatón a Swarovski kristrályos tokok váltották ki a legnagyobb örömöt; ezek összhangban vannak a Gear S órához elérhető speciális karpántokkal. A negyedik generációs Note fehér, fekete, arany és pink színekben lesz elérhető.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés