Hirdetés

Huawei Experience: kettős stratégiával újul meg a Huawei termékkínálata

A már ismert 1+8+N irányvonal mellett a szcenárió alapú megközelítéssel igyekszik komplex megoldásokat kínálni több területen is.

A Huawei - hosszú idő után újra - nem virtuális, hanem nagyon is offline és élőszereplős sajtóeseményt tartott a napokban Budapesten egy tetőteraszon a járványügyi előírások maximális betartásával. Ez jó alkalom volt arra, hogy a cég fogyasztói üzletágának nemrég kinevezett magyarországi vezetője, Thomas Liu személyesen is bemutatkozhasson és ismertesse a vállalat közeljövőre kitalált terveit és stratégiáját.

Thomas Liu
Thomas Liu [+]

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Huawei nemrég hivatalosan is útjára bocsátotta a bizonyos termékkategóriák kapcsán teljesen saját fejlesztésű operációs rendszerét, amely a Harmony OS nevet kapta. Hazánkba is érkezik a következő hetekben ilyen termék, méghozzá a Watch 3 normál és Pro kiadása, utóbbi elsősorban anyaghasználata (zafírüveg, kerámia) miatt magaslik majd ki a mezőnyből. A Huawei Watch 3 már a friss Harmony OS-t kapta meg, ezzel együtt természetesen továbbra is együtt tud működni Android és iOS platformos mobilokkal is.


[+]

Thomas Liu a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy "a jövő útja a Huawei számára továbbra is az elkötelezett fejlesztés és innováció", ugyanakkor viszont a jelenlévők megismerhették a gyártó új stratégiáját is, amely nem váltja az 1+8+N filozófiát, hanem inkább kiegészíti. Az 1+8+N egy olyan rövidítés, ahol az 1-es az okostelefont jelenti, mint az ökoszisztéma központi darabját, a 8-as a Huawei által gyártott egyéb termékek különböző kategóriáit (szemüveg, óra, headset, monitor, PC, tablet, router, sportkiegészítő) szimbolizálja, az N pedig azt jelzi, hogy az ökoszisztéma nyitott, tehát külsős gyártók is készíthetnek olyan eszközöket, amelyek együttműködnek a Huawei rendszerével.


[+]

Ezen elképzelés mellé sorakozott fel a szcenárió alapú megközelítés, amely egy másik nézőpont alapján szervezi rendszerbe a Huawei eszközeit, itt a felhasználás helye és célja a vezérelv. Öt ilyen szcenáriót alkottak meg: okosotthon, okos iroda, sport és egészség, egyszerű utazás és szórakozás. A Huawei célja, hogy mind az öt szcenárió kapcsán komplex megoldást tudjon kínálni a saját termékeivel, amelyek szoftveresen is együttműködnek. Az okos iroda esetén például nem csak a notebook lehet a Huawei terméke, hanem az összes periféria, a monitor és a kapcsolódó okostelefon is, a sport és egészség témaköre pedig magában fogalja az órákat, a karpereceket, a mozgás közben is stabilan a fülben maradó headseteket, vagy például az okos mérleget is.


[+]

A szoftveres hátteret is igyekszik a gyártó úgy megalkotni, hogy platformfüggetlen módon történhessen a kommunikáció, a sportolási és egészségügyi statisztikákat a HMS App Gallery-ből letölthető Egészség alkalmazáson keresztül gyűjti össze a telefonunk, a különböző rendszerek adatmegosztásában pedig a Huawei Cloud tud segíteni. Az érdekes terület az egyszerű utazás lehet, ahol a Huawei már évek óta fejleszt nem csak iparági szereplőknek IT megoldásokat, de olyan kommunikációs és felhasználói interfészekkel is foglalkozik, amelyek különösebb babrálás nélkül megoldják, hogy az ügyfél a saját autójának kijelzőin is a jól megszokott látványt és kezelhetőséget érje el, a telefon kommunikációs megoldásai pedig besegíthetnek a majdani önvezető rendszereknek is.


[+]

Persze a cél teljesüléséhez még sok dolognak kell összeállnia. Számtalan olyan termékre lesz szükség (akár Huawei, akár más gyártó égisze alól), amely képes illeszkedni az ökoszisztémába, az egyes eszközkategóriáknál skálázott, többféle ajánlatot is kínálni szükséges ahhoz, hogy a potenciális ügyfelek minél nagyobb merítésből válogathassanak, és természetesen nagy erőkkel kell fejleszteni a kapcsolódó alkalmazások számosságát is. Jelenleg is több mint 260 olyan, hazai fejlesztésű alkalmazás került már be az App Gallery kínálatába, ami kifejezetten a Huawei hazai képviseletének hathatós segítségével készült el, ma már számos banki szoftver is elérhető a platformon. Ugyanilyen vehemensen dolgoznak azon is, hogy a frissen bemutatott, a Harmony OS miatt közvetlen alkalmazástelepítésre is alkalmas Huawei Watch 3-hoz elérhető kínálat is bővüljön olyan népszerű fitnesz alkalmazásokkal, amelyek segítik azt, hogy a felhasználók ne csupán egyetlen, gyártói megoldás használatával elemezhessék a statisztikáikat.


[+]

A kijelölt út tehát megvan, végigmenni rajta egy sokkal időigényesebb feladat. Ám a Huawei hazai elnöke kifejezetten bizakodó, ha pedig azt nézzük, hogy a Huawei Watch 3-nál megjelent Harmony OS szinte a semmiből jött létre, akkor akár oszthatjuk is Thomas Liu optimista vízióját arról, hogy a Huawei a jelenlegi nehézségek ellenére is meghatározó szereplője marad a lakossági elektronikai és telekommunikációs piacnak.

Azóta történt