Hirdetés

Huawei Experience: Így lett a Mate Xs 2 a legkecsesebb hajlítható telefon

Legvékonyabb pontján mindössze 5,4 mm – megrázta magát a Huawei tervezőcsapata.

Ügyes találmány a hajlítható képernyős okostelefon: ha táblagépnyi felület kell, kinyitom, ha pedig a mobilméret elég, becsukom. De várjunk csak: ha a kijelzőt behajtom, mi marad kívülre? A válasz a mai foldable piacon szétnézve az, hogy egy második kijelző, és a bonyolult zsanér mellett ennek az extra helyigénye miatt is jó vastag a legtöbb mai efféle különlegesség – kivéve a Huawei Mate Xs 2-t, mert egy panellel mindent letud.


[+]

A kifele csukható koncepciót a Huawei először három és fél éve demózta, újdonságával mára pedig tökéletesítette, nem kevés mérnöki kreativitással faragva a tömegen és térfogaton. Ahhoz képest, hogy  táblagépes kijelzőt kapunk nyitva, a 156,5 x 75,5 x 11,1 milliméteres paraméterek nem vészesek csukva, így a 6,5"-es és 120 Hz-es OLED képernyőrész egy kézzel még nagyjából használható, 2480 x 1176 pixelen pedig jóval több mellékszereplőnél: multimédiás tartalomfogyasztásra és osztott képernyős működésre is egyaránt befogható.


[+]

A lényeg persze 7,8"-re és 2480 x 2200 pixelre kiterítve van, 156,5 x 139,3 x 5,4 milliméteres házzal – a papírvékony kivitel csak a kamerasávnál vastagabb, azt viszont pont jó a stabil fogáshoz megragadni. Ez az aszimmetria is kellett, hogy a Mate Xs 2 legyen a piac legvékonyabb foldableje, és ez segített abban, hogy a fényvisszaverődést optikai nano réteggel kiküszöbölő megjelenítő körül alig maradjon káva. De még csak nem is ez a Huawei alkotásának a legfőbb erénye.

A titánötvözetet használó váz ugyanis sok komponensű, mégis letisztult tervezésű zsanért használ négy mozgó MIM acélelemmel, amit dupla sólyomszárnynak becéz a gyártó, és ami rendkívül kitartó a hosszútávú használathoz. A számos gyötrésteszten átesett ház így nem csak két és félszer ellenállóbb a leejtésekkel szemben elődjénél, ügyes nyitómechanizmusa kiküszöböli a foldable műfaj esztétikai gyengeségét: a zsanér mentén látható gyűrődésmintát.


[+]

Tényleg úgy kell fürkészni a kikapcsolt megjelenítőt, hogy egyenetlenségre bukkanjon az ember, mert ennek az OLED pixelek felvillanásával semmi nyoma nem marad, és a sólyomszárnyakat becsukva ugyanolyan tükörsima a mobilképernyő is. Ilyenkor egyébként a túloldalra is jut a panelből, úgyhogy az önfotót és az önvideót az 50 + 13 + 8 megapixeles kameraszett esetében is kényelmesen meg tudjuk komponálni – de azért kapott egy hagyományos szelfilyukat is a Mate Xs 2 a kijelzőn. A fotós-videós képességeket itt jártuk a tesztünkben körbe.


[+]

A hosszútávú teherbíráshoz és a gyakori használathoz a Huawei a hátlapi oldalon 3D üvegszálas kivitelt választott, amely nem engedi, hogy az ujjlenyomatok mintát hagyjanak, és amely matt fekete, fehér, illetve ibolyaszínben is megnyerő eleganciát kölcsönöz a Mate Xs 2-nek, remekül tapadó, műbőrszerű textúrával. A zárszerkezet, a nyitógomb és az oldalélek a két hangszóróval, illetve a Type-C USB kimenettel egyaránt fémből vannak, hogy sok-sok ezer hajlítás után is hibátlan maradjon a konstrukció.


[+]

Kifele hajtva persze fontos a kijelző megóvása is, úgyhogy az érintést 240 Hz-en érzékelő, a fényerőt pedig 1440 Hz-en állító megjelenítő fölé került egy elválasztó és egy buffer réteg, amit kívülről speciális védőfólia takar. Ez utóbbit nem szabad eltávolítani, és ha szükséges, a Huawei szervizeiben tudják cserélni.


[+]

Megáll egyébként a Huawei újdonsága a saját lábán, ha félig kinyitjuk, és megtámaszkodik kameraoldali részen, hogy fektetve is lehessen használni – mondjuk filmnézésre. Ha pedig kinyitjuk, az osztott képernyős mód mellett ott a sokrétű lebegőablakos multitasking, ráadásképpen pedig a vezetékes vagy vezetékmentes EMUI Desktop asztali kivetítés.


[+]

Vásárolható végül egy védőtok az újdonsághoz, amely félig és teljesen nyitva is támasztékot biztosít a Huawei tablet/mobil hibridjének. A Mate Xs 2 pedig tényleg meglepően kecses hatalmas képernyőjéhez képest, amivel a Huawei újfent igazolja: bőven van a kihajtható koncepcióban fantázia.

Előzmények