Hatalmasra nőtt az Asus Zenfone 11 Ultra

Nem váltja a kínálatban a Zenfone 10-et az új Ultra, de egy élhető és erős opciót kínál annak, aki nagy telefonra vágyik a ROG Phone 8 gamer extrái nélkül.

Bejelentette az Asus eddigi legerősebb Zenfone okostelefonját, a Zenfone 11 Ultrát. A készülék Magyarországon 16/512 GB-os kiszerelésben kerül forgalomba, az ajánlott fogyasztói ára* 454 990 forint lesz, de a mai nappal induló, egyhónapos bevezetési promócióban 419 990 forintos áron lehet megrendelni. Bár a képeken több színváltozat is látható, hazánkban csak a fekete modell kerül forgalomba, a hivatalos értékesítési csatorna a gyártói webshop.

*Frissítés, 03.14, 14:20: A cikkben korábban tévesen szerepelt a készülék ára, ezt korrigáltuk.

Expand Your Vision, szól a Zenfone 11 Ultra mottója, ami a kijelző jelentős méretnövekedésében érhető tetten. A panel képátlója 6,78 hüvelykre nőtt, ezzel párhuzamosan pedig vékonyodott a keret 1,6 mm-re felül és oldalt, 2,2 mm-re alul. Így a Zenfone 10 90%-os képernyő-test aránya 94%-ra nőtt, viszont ezzel együtt jelentősen nagyobb lett a készülékház is 163,8 x 76,8 x 8,9 milliméteren és 224 grammon. A keret újrahasznosított alumínium, a hátlap pedig üveg, a dizájnt az Asus Zenbook laptopokon bevezetett évfordulós logóból hozták át. A készülékház IP68-as minősítést élvez, van alatta 15 wattos vezeték nélküli töltés felvételére képes Qi tekercs, viszont a telefon nem képes vezeték nélküli töltésleadásra. Kérdésünkre azt a választ kaptuk a Zenfone 11 Ultra előzetes online bemutatóján, hogy nem a Zenfone 10 helyére érkezik, a kompakt méretű telefon továbbra is bent marad az Asus kínálatában.

Magyarországon csak a fekete szín lesz elérhető 16/512 GB-os kiszerelésben
Magyarországon csak a fekete szín lesz elérhető 16/512 GB-os kiszerelésben (forrás: Asus) [+]

Az Ultra kijelzője ismerős lehet a ROG Phone 8-ból, hisz azt a hardvert vették alapul. Samsung gyártotta 6,78 hüvelykes E6-os LTPO AMOLED panel található a Zenfone 11 Ultrában, a felbontás FHD+, a képfrissítés pedig 144 Hz-re képes felkúszni játékokban, de normál használat mellett 1 és 120 Hz közötti értéken dolgozik. Az Asus 1600 nites átlagos és 2500 nites maximális fényerőt ígér, a panelt Gorilla Glass Victus 2 védőüveg fedi.


[+]

A hardver szíve a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-as szettje, mellette 16 GB LPDDR5x típusú memória és 512 GB UFS 4.0-s tárhely van a telefonban. A Snapdragon 8 Gen 3-at használja az Asus a ROG Phone 8-ban is, speciális hűtőrendszerrel, ami a Zenfone 11 Ultrába nem került át. Miért kérdésünkre azt a választ adta az Asus, hogy mivel kernel szintjén másként kezeli a Zenfone az SoC-t, mint a ROG Phone, így nem volt rá szükség. A tajvaniak ígérete szerint a közvetlen elődhöz képest 30%-kal gyorsabb a CPU és 25%-kal gyorsabb a GPU a Zenfone 11 Ultrában, mindezt pedig olyan takarékossággal csinálja, hogy az 5500 mAh-s teleppel 26,4 órányi üzemidőre lehet számítani a telefontól a gyári mérések szerint. Ezt a takarékosabb SoC-vel, az LTPO kijelzővel, a nagyobb akkukapacitással és szoftveres optimalizálással érte el a cég. A töltés 65 wattal mehet az USB-C csatlakozón keresztül PD3.0 és PPS szabványon, viszont a gyári csomagolásban már fali adaptert nem talál majd a vásárló, csak USB-C kábelt.

Újrahasznosított anyagokat használ, és fogyott is a csomagolás
Újrahasznosított anyagokat használ, és fogyott is a csomagolás (forrás: Asus) [+]

Megvan a Zenfone 11 Ultrában a hazai 4G és 5G sávok támogatása, Wi-Fi 7-es modem, Bluetooth 5.4, NFC, és megmaradt a 3,5 mm-es audio csatlakozó is. Mellette adottak a sztereó hangszórók (11 x 15 mm-es az alsó és 12 x 16 mm-es a felső hangszóró), megvan az aptX Adaptive / HD / Lossless támogatás és a Dirac Virtuo. Adott a gyorsulásmérő, iránytű, van közelségérzékelő és környezeti fényérzékelő, giroszkóp, Hall szenzor, valamint megvan az optikai ujjlenyomat-leolvasó is a kijelzőbe integrálva. Az előlapi kamera a kijelzőbe lyukad felül-középen, ez egy 32 megapixeles RGBW szenzort használ 1,4 mikronos pixelmérettel, a végeredményben pixelösszevonással 8 megapixeles képeket kilökve. A lencse széles látószögű, lehet 1x és 0,7x nézetben is fotózni vele az RGBW (piros-zöld-kék-fehér) pixelfeosztással pedig alacsony fényben is jobb eredményű fotókat ígér az Asus.


[+]

A hátlap síkjából három kamera emelkedik ki egy négyzetes kameraszigetben. A főkamera a Sony 50 megapixeles IMX890-es szenzorát használja, ez kétszeres veszteségmentes nagyításra ad lehetőséget, és megvan a hattengelyes hibrid gimbal stabilizáció. Ezzel megvan a HyperSteady stabilizáció, az Asus pedig azt ígéri, az új AI algoritmus alapján pontosabb lesz a portrévideókon a háttérelmosás és gyorsabb lesz a fókuszváltás. Fotózás terén is fejlettebb algoritmus dolgozik a telefonban, gyorsabb objektum-felismerést, jobb háttérelmosást és élesebb éjszakai fotókat ígér az Asus. A teleobjektív 32 megapixeles (4:1-es összevonást használó szenzor), itt is van optikai képstabilizálás és 3x az optikai nagyítás mértéke. Az Asus HyperClarity funkcióval azt ígéri, 10x-től akár 30x nagyításig is elmehet a felhasználó úgy, hogy az algoritmus közben felismeri és analizálja a látott képet, majd élesít és felskáláz a jobb eredmény érdekében. A harmadik kamera egy 13 megapixeles ultraszéles 120 fokos látótérrel és szabad forma lencsékkel, amik kevesebb torzítást ígérnek a képek szélein.


[+]

Android 14-gyel kerül piacra a Zenfone 11 Ultra, két főverziót és négy évnyi biztonsági patchet ígér hozzá az Asus. A rendszer megjelenését lehet változtatni az Asus felhasználói felülete és a gyári androidos között, és több AI funkció is kerül(t) a telefonba, viszont ezek egyelőre csak korlátozott nyelvi tudással rendelkeznek, egy részük pedig csak későbbi OTA frissítéssel érkezik majd. Angol, francia, német, spanyol, portugál, olasz, japán és kínai nyelven elérhető az AI átírás, ami felvett hangot alakít valós időben írott szöveggé, ugyanezeken a nyelveken támogatott az AI hívásfordítás, ami a felvett hangot először írott szöveggé alakítja, majd azt vissza kimondott szöveggé. Van generatív AI háttérkép-készítő, illetve gépi tanuláson alapuló zajszűrés, ami hívások közben, valamint játékok közbeni chatben működik. Utóbbi két funkció nincs nyelvi korlát alatt. Frissítette az Asus a semantikus motort is, így pontosabb lett a készüléken megtalálható kereső.

A Zenfone 11 Ultra legfontosabb tulajdonságai
A Zenfone 11 Ultra legfontosabb tulajdonságai (forrás: Asus) [+]

PC-vel vagy Mac számítógéppel az Asus GlideX és a Windows Phone Link segítségével összeköthető a telefon, és a ROG telefonokban található Game Genie-hez hasonló Video Genie funkció érkezik a Zenfone 11 Ultrába, aminek segítségével beállítható, milyen értesítések fussanak be videós tartalom fogyasztása közben a telefonra, bármikor lerakható a háttérbe a kép a hang zavartalan folytatódásával.

A Zenfone 11 Ultra mellé a gyári dobozban mellékelnek egy műanyag védőtokot, de lesz külön megvásárolható antibakteriális képernyővédő fólia, valamint a Qi 2-es és MagSafe kiegészítőkkel kompatibilis mágneses Rhinoshield és Devilcase tokok is.

(A tesztkészülék rajtunk kívülálló okokból csak a hivatalos bejelentés előtti napon érkezett meg hozzánk, így tesztünk kicsit tolódik, későbbre várható.)

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés