Szakít az androidos alkalmazásokkal is a Huawei?

A HarmonyOS Next a Kínából érkező hírek szerint már nem támogatja az APK fájlokat és nem futtathatók rajta natívan Androidra írt programok.

Idén nyáron kapták meg a fejlesztők a HarmonyOS Next bétáját, szeptemberben pedig Richard Yu, a Huawei-vezér bejelentette, kész vannak a saját fejlesztésű operációs rendszerrel. Bár a Huawei korábban is úgy hivatkozott a HarmonyOS-re, mint saját fejlesztésű rendszerre, az AOSP alapokra épült, a HarmonyOS Next viszont saját kernellel és rendszeralkalmazásokkal készült el, a Kínából származó információk szerint nem támaszkodik az Android Open Source Project kódjaia. A Huawei szerint fejlesztésük “rendkívüli energiahatékonyságot”, “páratlan biztonságot” és sima felhasználói élményt biztosít a felhasználóknak.

HarmonyOS Next egy táblagépen
HarmonyOS Next egy táblagépen (forrás: Weibo, WHYLAB) [+]

Egyelőre a Kirin 9000 és Kirin 9000E lapkákkal szerelt eszközökre (Mate 40 Pro és MatePad Pro 12,6) elérhető Kínában a HarmonyOS Next fejlesztői bétája. A kínai cégek pedig megnövekedett mértékben keresnek HarmonyOS-re történő fejlesztéshez munkaerőt. Erre azért van szükségük, mert a HarmonyOS Next a saját alapokra való átállással megszüntette az androidos könyvtárak támogatását, így az APK fájlokét is. A Huawei új rendszere már csak a HAP formátumú installációs csomagokat olvassa, s hiába néz ki úgy a HarmonyOS Next, mint a korábbi, AOSP alapú Huawei rendszerek, más alapokkal már nem támogatja majd az androidos programokat.

Sikertelen APK-telepítés HarmonyOS Next rendszeren, mivel nem támogatott a fájlformátum
Sikertelen APK-telepítés HarmonyOS Next rendszeren, mivel nem támogatott a fájlformátum (forrás: Weibo, WHYLAB) [+]

Arról egyelőre nincs információ, hogy Kínán kívül piacra kerülhet-e a HarmonyOS Next. Eddig a HarmonyOS csak kiegészítőkön és táblagépen volt elérhető Kínán kívül, az okostelefonok az Android-alapú EMUI szoftvert futtatják.

(Források: Pandaily, GSMArena, Sparrows News)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés