HarmonyOS-sel került piacra a Huawei Mate X2 4G

Alighanem komponenshiány miatt jelent meg a hajlítható Huawei 5G modemet elhagyó változata – és akkor már HarmonyOS 2 fut rajta.

Túl vagyunk a HarmonyOS rendszer bemutatóján és persze a hajlítómechanizmusban ügyes Huawei Mate X2 tesztjén, amit ugyan még Androidon alapuló EMUI felülettel vettünk górcső alá, de elég hamar jelezte a gyártó, hogy a legkorábbi készülékek közt fog az amúgy androidos appokat ugyanúgy támogató friss OS-re frissülni.

A Mate X2 nyitva és csukva
A Mate X2 nyitva és csukva [+]

Kínában indult persze a Harmony közzététele, és ott is került most piacra a Mate X2 4G-s változata, ami elsőre furcsának tűnhet, ugyanakkor az Egyesült Államok éppen 5G-s vonalon húzta ki a talajt a Huawei lába alól, és könnyen lehet, hogy a gyártó egyszerűen kifogyott az efféle modemmel társított chipekből, vagy egész egyszerűen csak nem mellékelhet ilyet.

Extrém szögben és fényviszonyoknál árulkodik csak a gyűrődésminta, máskülönben láthatatlan
Extrém szögben és fényviszonyoknál árulkodik csak a gyűrődésminta, máskülönben láthatatlan [+]

Az utóbbi a sanszosabb, hiszen a 4G-s Mate-ben továbbra is a Kirin 9000 chip pörög, csak nem kapott 5G modemet, ha pedig emiatt új név alatt kellett piacra dobni, akkor mindjárt Harmony OS 2-vel szállítják, legalábbis Kínában, ahol mostantól megvásárolható. Azért a 17 500 jüanos árcédula továbbra is komoly, 800 ezer forintért ugyanis elvárhatja az ember a legnaprakészebb adatkommunikációt, ám ha nem lehet az 5G-t megoldani, marad az amúgy a nagyvárosokban igencsak fürge 4G.

Előzmények

Hirdetés