GPS-navigáció segíti mától a mentőket és tűzoltókat

A Győr-Moson-Sopron megyei mentőknek és tűzoltóknak gyakran okozott gondot, hogy csak a papírtérképek böngészésével juthattak el a segélykérők címére, ezeken ugyanis sokszor nem szerepelnek az újonnan megépült utcák és a kisebb földutak. A Kisalföld című napilap erről jelentetett meg egy problémafelvető cikket, melyre a helyiek és több nagy hazai navigációs cég is gyorsan reagáltak.


 

A környékbeli cégek és magánemberek felajánlásainak, valamint három nagy hazai navigációs márka (iGO, Mio, Garmin) adományainak köszönhetően összesen 37 db GPS-navigációs készüléket kaptak meg ingyen a mentők és tűzoltók szeptember 26-án délelőtt Győrben. Az ünnepélyes átadáson Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője hangsúlyozta, hogy a “Navigáció a gyors segítségért” segélyakcióban alig három hét alatt megvalósult, hogy a megye minden mentőautójába és vonulást vezető tűzoltójába kerüljön egy korszerű navigációs eszköz.

Kriszt András főorvos, az Országos Mentőszolgálat Nyugat-Dunántúli régiójának szakmai vezetője a betegek nevében is megköszönte a felajánlásokat: “A mentőknek segélyhíváskor az előírások szerint összesen 15 percük van arra, hogy kiérkezzenek a helyszínre. Ez sok esetben nehezen valósul meg, mert a segítséget kérők idegesek, nem adnak pontos útbaigazítást. Emellett az utcanevek keresgélése is sok időt vesz el. A GPS-eszközök használatával ez a probléma mostantól megszűnik, mivel a cím beírása után a házszámig elvezet a készülék. Ezáltal lényegesen csökken a kiérkezés ideje, és hamarabb tudunk szakszerű ellátást biztosítani.”

Hasonlókról számolt be beszédében Pesztenlehrer Lajos ezredes, a Megyei Katasztrófavédelem igazgatója is. Számos olyan esetet sorolt fel, melyekben életmentő is lehetett volna, ha a tűzoltóautók rendelkeznek GPS-navigációval.

A Kisalföld Sajtóház udvarában négy mentő és három tűzoltóautó vonult fel, fedélzetükön azokkal a szakemberekkel, akik mostantól nap mint nap használni fogják az ajándékba kapott GPS-eszközöket. A navigációs cégek szakemberei megmutatták, hogyan kell üzembe helyezni a Mio C310-es készülékeket, amelyekben már gyárilag benne van a részletes iGO Magyarország 2006 térképszoftver. A mentőautó szélvédőjére rögzített szerkezet egyszerűen kezelhető, a sofőr pár perc alatt kiismerte magát a menürendszerben, és örömmel próbálgatta a funkciókat.

A tűzoltóknak a Garmin márka képviseletében Végh Zoltán adta át a StreetPilot c510-es készülékeket. A megyei lánglovagok beosztják egymás között a kapott GPS-eket, mindig ott használják majd őket, ahol a legnagyobb szükség van rá, de az biztos, hogy a vonulást vezető autókban mindig lesz navigátor.

 

A segélyakcióban résztvevő Mio és Garmin készülékeket forgalmazó cégek eddig több navigátort ajánlottak fel ingyen, emellett létrehoztak egy kedvezményes árkategóriát a mentők, tűzoltók és rendvédelmi szervek számára. A jelentős árkedvezménnyel, illetve azzal, hogy az iGO navigációs szoftver fejlesztője ingyen kínálja a Magyarország térképet, lehetőség nyílik arra, hogy az összegyűlt pénzadományokból jóval több GPS-eszköz jusson a megkülönböztetett járművekbe.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés