Galaxy blog: Nexus S az űrben

Az Atlantis űrsikló az utolsó útjára indult idén júliusban, a rakományban egy eddig szokatlan készülék is helyet kapott. Nem kell megijedni, természetesen nem az Alien filmek következő epizódjáról lesz szó, továbbra is a Samsung telefonjaival foglalkozó rovat keretein belül maradunk. Tisztelt olvasóink bizonyára emlékeznek a Samsung által gyártott Nexus S telefonra, amely az Android rendszer 2.3-as, Gingerbread névre hallgató verziójának referenciamodellje volt. A Nexus S nemrég egy új ranggal gyarapodott, a NASA-nál a first commercial smartphone certified by NASA to fly on the space shuttle and to be cleared for use on the International Space Station mondattal illették. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a szóban forgó mobil az első olyan, piaci forgalomban kapható készülék, amelyet használatba lehet venni a NASA űrrepülőin.

Így néz ki egy SPHERES szatellit
Így néznek ki a SPHERES szatellitek

Természetesen nem a hétköznapi használatról van szó, az űrhajósok nem tudnak hazatelefonálni a készülékkel, sőt, a Facebook-állapot frissítését is el kell felejteni. A koreai gyártó készülékeivel a nemzetközi űrállomás (amelyre az angol szaksajtó International Space Station, azaz ISS névvel referál) aprócska karbantartóegységeinek funkciókínálatát terjeszthetik ki a szakemberek. A SPHERES (a rövidítés a Synchronized Position Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites szavakat takarja) névre hallgató, körülbelül egy kosárlabda méretű miniszatellitek az űrállomás karbantartási és ellenőrzési munkálatait hivatottak ellátni.

Nexus S
Nexus S

A SPHERES egységek rendelkeznek egy interfésszel, amely bizonyos külső kiegészítők csatolását támogatja; erre csatlakozik a Nexus S is. A szatellitek így többek között egy videók rögzítésére is alkalmas külső kamerát kapnak, javul a kommunikációs és adatátviteli képességük, valamint az aprócska egységek távoli vezérlése is egyszerűbbé vált.

dr. Kind

Előzmények