Galaxy blog: Kezünkben a Galaxy Tab 8.9

Pár órája beesett hozzánk a Samsung legújabb táblagépe, amely az eddigiektől eltérő mérettel rendelkezik. A Galaxy Tab 10.1 és 10.1V ugyanis 10,1 hüvelykes kijelzővel volt szerelve, a legelső Galaxy Tab pedig 7 hüvelykes megjelenítőt kapott. Nemsokára pedig érkezik a Galaxy Tab 7.7, amely a nevéhez hűen 7,7 hüvelykes panellel operál majd.


[+]

A formaterv a nagy testvérhez, azaz a Galaxy Tab 10.1-hez hasonlít; ennek megfelelően tesztalanyunkra is a minőségi anyaghasználat és a pehelysúly a jellemző. A 230,9 x 157,8 x 8,6 milliméteres dimenziókkal megáldott masina ugyanis mindössze 453 grammot nyom, így egyáltalán nem mondható bumfordinak. A masina egy 8,9 hüvelykes képátlójú kijelzővel rendelkezik, melynek felbontása 1280 x 800 pixeles, a megjelenített színek száma pedig eléri a 16 milliót. Technológiáját tekintve egy Super PLS LCD megjelenítővel van dolgunk, amely nagy betekintési szöggel, morcos fényerővel és alacsony fogyasztással kecsegtet. A készülék hátlapján egy 3,15 megapixeles autofókuszos kamera feszít, amellyel videókat is rögzíthetünk; utóbbit maximum 1280 x 720 képpontos felbontásban tehetjük meg. Az előlapon pedig egy 2 megapixeles fényképező található, melyet elsősorban videótelefonálásra érdemes használni.


[+]

A borítás alatt egy NVIDIA Tegra 2 250 SoC duruzsol, amely többek között egy kétmagos, magonként 1 GHz órajelű processzort és egy GeForce ULP grafikus gyorsítót foglal magában. Emellett 1 GB LP-DDR2 RAM figyel, amely mellett modelltől függően 16, 32 vagy 64 GB belső memóriát találunk. Adatkommunikációs szempontból is rendben van a gép, kapunk egy Bluetooth-modult (3.0, A2DP-támogatással), egy WiFi-chipet (802.11 a/b/g/n, DLNA és Wi-Fi hotspot) és egy a-GPS egységet. Nálunk a WiFi-only kivitel járt, de a SIM-foglalattal ellátott modell is forgalomba kerül; utóbbi a HSPA+ szabványt is támogatja, azaz mobilhálózaton keresztül maximum 21 Mbps letöltési sebességgel számolhatunk.

A készüléken az Android rendszer táblagépekre tervezett verziója, a Honeycomb fut, melynek a 3.1-es variánsával van dolgunk. A gyári felhasználói felületet a TouchWiz váltotta le, amelyet már a Galaxy Tab 10.1-en is megcsodálhattunk. Az egyedi UI mellé a szokásosan erős szoftverkínálat társul, többek között egyedi videó- és zenelejátszót, egy MiniApps névre hallgató beépülő menüt, DLNA-klienst, Music- és Socia Hubot, valamint rengeteg minialkalmazást is kapunk. Részletes teszttel jövő héten jelentkezünk, addig is ajánljuk a táblagépről készült videót.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények