Folytatódik a Madártani Egyesület és a Telenor együttműködése

Az új szemléletformáló kampány a füsti és molnárfecskék, illetve életterük védelmére fókuszál.

A teljes mértékben komposztálható és biológiailag lebomló telefontokokat gyártó Cellect és a Telenor továbbra is együttműködik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, az évszaknak megfelelően most a költőző füsti és molnárfecskéket emelve a középpontba. Tekintve, hogy nagy sikere volt tavasszal a Telenor, az MME és a Cellect Hungary, az Év madarát ábrázoló kollekciójának, most újabb figyelemfelhívó kampány indul a veszélyeztetett madarak védelme érdekében.


[+]

A kampány középpontjában ezúttal a hazánkban védett füsti és molnárfecskék állnak. Ezek a vonuló, sárfészeképítő madarak ősszel elhagyják a fészkeiket, majd tavasszal térnek vissza az otthonukba, elsősorban abba, amelyet korábban hátra hagytak. Éppen ezért a köztes időben is kiemelten fontos a lakóhelyeik megőrzése, megóvása.

A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló utáni első évtized végére a populáció csökkenése meghaladta a 60 százalékot. A tendencia sajnos nem fordult meg: ennek hátterében több ok is szerepel, köztük az élőhelyek átalakítása, az intenzív mezőgazdálkodás okozta környezetátalakítás és -szennyezés, a klímaváltozás hatásai és a fészkek elpusztítása. A fecskeállomány megtartásához alapvető feladat a fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése a lakossággal együttműködve”.

Füsti fecske (Hirundo rustica)
Füsti fecske (Hirundo rustica) [+]

Egy korábbi kutatás alapján a megkérdezettek több mint 95%-a védi valamilyen tokkal a mobiltelefonját, és ha azonos ár mellett választhatna egy hagyományos és egy környezetbarát tok közül, a válaszadók 70%-a zöld tokot választana. Személy szerint nem értem, hogy azonos ár mellett mi oka lenne bárkinek nem a zöld megoldást választani, de tény, hogy rengeteg készülék létezik, zöld tok pedig nem minden létező modellre, de nem is ez volt a kérdés. Mindenesetre most újabb kollekció készül, ráadásul pályázati úton, bárki bedobhatja az ötletét.

A Telenor, a Cellect és az MME szemléletformáló kampányának keretében fecskéket ábrázoló, környezetbarát tokokkal hívják fel a figyelmet a madarak lakóhelyének megőrzésének fontosságára. Ennek első lépéseként pályázatot hirdetnek a tokokon visszaköszönő grafika megtervezésére: a https://www.telenor.hu/veddafecsket weboldalra 2021. szeptember 26-ig bárki feltöltheti grafika tervét a füsti- és molnárfecskék, vagy az élőhelyük megóvásának témakörében.

A beérkezett pályaműveket Czikkely Panni formatervező művész, az Év madarát ábrázoló mobiltok tervezője, Orbán Zoltán, az MME szóvivője, Fejes Bertold, a Cellect Hungary értékesítési és marketing vezetője, valamint Mészáros Attila, a Telenor Magyarország Zrt. vállalati kommunikációs igazgatója bírálja el.

Molnárfecske (Delichon urbicum)
Molnárfecske (Delichon urbicum)

A három legjobbnak ítélt grafikai terv benyújtója egy-egy iPhone 12, Samsung Galaxy S21 és Samsung Galaxy A52 mobiltelefon közül választhat, az első helyezett pályaműve pedig limitált szériás, 100%-ban lebomló, növényi alapú anyagból készült telefontokokat fog díszíteni. A komposztálható kiegészítők Apple és Samsung telefonokra lesznek elérhetőek a Telenor webshopjában, és minden eladott darab vételárából 500 forint az MME monitoring programját és az egyesület élőhelyvédelmi programját támogatja.

Zárójelben pedig megjegyeznénk, a korábbi tapasztalatok alapján úgy tűnik, nem árt tisztázni: nem, a biológiailag lebomló tok nem fog lerohadni 6-24 hónap alatt a készülékünkről. Kizárólag akkor, ha szánt szándékkal nekiállunk komposztálni, miután nem óhajtjuk tovább használni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés