Érkezik a Final Cut és Logic Pro az iPadekre

Május 23-tól elérhetők a kreatív szoftverek az Apple egyes táblagépeire.

A Mac számítógépek legnépszerűbb kreatív szoftvereivel bővül az iPadre elérhető alkalmazáskínálat. A vágóprogram Final Cut Pro és a zenei szoftver Logic Pro május 23-tól letölthető azon iPadOS 16.4-et futtató táblagépekre, melyek teljesítik a hardveres elvárásokat. Ezek nem egységesek, a Final Cut Pro minimum rendszerkövetelménye az M1-es lapka megléte, a Logic Pro beéri az A12 Bionic processzorral is.

Final Cut Pro az iPaden
Final Cut Pro az iPaden (forrás: Apple) [+]

A két alkalmazást az App Store-ból lehet majd letölteni, az Apple előfizetéses szolgáltatásként kínálja őket egyhavi ingyenes használattal. Az ingyenes próbaidő után lehet havonta megújuló (4,99 amerikai dollár) vagy éves szolgáltatásként (49 USD) előfizetni a Final Cut és Logic Pro programokra. Ez az éves előfizetés esetén 16 ezer forintnak megfelelő összeg éppen, hasonlításként a LumaFusion vágóprogram 13 ezer forintba kerül a magyar App Store-ban.

Logic Pro az iPaden
Logic Pro az iPaden (forrás: Apple) [+]

A szoftvereket a Mac kezelőfelületéhez képest átdolgozta az Apple, mindkét program alkalmazkodik a multitouch érintőkijelzőhöz és ujjakhoz, a Pencilt használva pedig extra funkciók is elérhetők. Ilyen például, hogy élőben bele lehet rajzolni a videókba, vagy hogy az M2-es iPadeken a ceruzát a táblagép fölött lebegtetve kaphatóak előnézeti képek. Ugyanígy az M2-es iPadek képesek ProRes felvételeket csinálni, a 12,9-es méretű gép pedig HDR videót is szerkeszt és színreferencia módot is tartalmaz.

A Logic Pro képes az iPad beépített mikrofonjait használni, külön böngészője van a hangeffektusoknak, a könyvtár pedig száznál több hangszert, effektet és mintát tartalmaz. A ceruza itt is használható, például precíz szerkesztésekhez, a fenti videóban látni rá példát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés