Csökkennek a roaming díjak

Európa vezető mobilszolgáltatói megállapodtak, hogy a szolgáltatók önszabályozó együttműködése révén a nagykereskedelmi roamingdíjak 50 százalékos díjmérséklését irányozzák elő. Ennek nyomán jelentős csökkenés várható a felhasználói roaming-tarifákban, így az ügyfelek olcsóbban kezdeményezhetnek és fogadhatnak mobilhívásokat az Európai Gazdasági Térség (EGT) egész területén.

Hirdetés

A Pannon vezérigazgatója, Ove Fredheim a megállapodásról elmondta: “Örömmel veszünk részt az önszabályozó kezdeményezésben, úgy véljük, fontos lépés a helyes irányban, a roaming-díjak további csökkenéséhez vezető úton. A Pannon korábban is arra törekedett, hogy a roaming-díjak a lehető legalacsonyabbak és a legegyszerűbben átláthatóak legyenek, s az alacsony, kiszámítható nagykereskedelmi árak fontos előfeltételei a további árcsökkentéseknek.”

A Pannon mellett a Telenor-csoport további tagjai, illetve az Orange, a Telecom Italia, a TeliaSonera, a T-Mobile és a Wind - amelyek együttesen közel 200 millió mobil felhasználót szolgálnak ki az EU területén - állapodtak meg abban, hogy 2007 októberére a mai felére csökkentik és maximálják az egymásnak nyújtott roaming-szolgáltatásokért fizetendő díjakat.

A mobilszolgáltatók vállalják, hogy ügyfeleik számára biztosítják a szolgáltatók közötti tarifák csökkentésének előnyeit, azaz a lehető leggyorsabban és legteljesebben érvényesítik azokat az előfizetőknek megszabott piaci roamingdíjakban. Ennek a konstrukciónak az Európai Bizottság által javasolt megoldással szemben az a fő előnye, hogy megfelelő mozgásteret hagy a versenyre mind a szolgáltatók közötti mind pedig az előfizetői szolgáltatások és díjak terén.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés