Csökkenhetnek a mobiltarifák

Hirdetés

A hívásvégződtetés hálózati szolgáltatás, a hívás továbbítása az összekapcsolási pontról a hívott előfizető hozzáférési pontjára. Ezért a szolgáltatásért a távközlési szolgáltatók egymásnak fizetnek, a másik szolgáltató hálózatának használatáért. A végződtetési díjat az a szolgáltató fizeti, akinek a hálózatából indul a hívás, annak a szolgáltatónak, akinek a hálózatába irányul a hívás.

A három magyarországi mobilszolgáltató végződtetési díjai 2002 végén még 38 Ft/perc körüliek voltak. A jelenleg érvényes végződtetési díj a T-Mobile hálózatában napszaktól függően átlagosan 27,17 Ft/perc, a Pannon hálózatában 29,44 Ft/perc a Vodafone hálózatában pedig 32,61 Ft/perc.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) három év alatt, 2009. január 1-re egységes, percenként 16,84 forintos nagykereskedelmi végződtetési díjat akar kialakítani a három mobilszolgáltatónál. A hatóság vezetője, Pataki Dániel mai sajtótájékoztatóján elmondta, így a T-Mobile-nak az elkövetkező három évben évente 14,74 százalékkal, a Pannonnak 16,99 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 19,77 százalékkal kell mérsékelnie az árakat. Az egységes végződtetési díjak rendszerének tervezett bevezetésekor a magyar mobilpiac legifjabb szereplője, a Vodafone is 8 éves múltra tekinthet majd vissza, így a hatóság nem érzi szükségét annak, hogy a szolgáltatókat megkülönböztesse egymástól.

Az NHH ezzel a lépéssel átláthatóvá, kiszámíthatóvá teszi a piacot – folytatta Pataki, s hozzátette: a döntés hatással lesz a kiskereskedelmi mobiltarifákra, ám az árcsökkenés mértékét egyelőre korai lenne megbecsülni, mert az árakat más tényezők is befolyásolják. Pataki jelezte azt is, az utóbbi öt évben 11 százalékkal mérséklődtek a kiskereskedelmi mobiltarifák.

A hatóság árcsökkentési határozattervezete nyilvános vita és az EU jóváhagyását követően, várhatóan szeptemberben válhat véglegessé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés