Hirdetés

CES blog: a világ legnagyobb forgó, zárt kabinos libegője

Palm Springs több dologról is híres, például van egy tök menő repülős múzeuma, de számunkra az Aerial Tram tűnt vonzónak, illetve a San Jacinto hegy, ahová ez felvisz. 1963-ban nyílt meg, azóta a világ leghosszabb, forgó, zárt kabinos libegője, ami ellensúllyal működik, két kocsi közlekedik egymást váltva 10 percenként. Ahonnan indul, ott 23 fok volt, ahová érkezett, ott 12. És simán voltak, akik erre nem gondoltak, amikor rövidgatyában felszálltak a viszonylatra - ők relatív hamar elindultak vissza, de én tudtam, hogy nem bullshit, hogy fel kell venni egy pulcsit.


[+]

Az Aerial Tramway 5,5 méteres átmérőjű, kör alakú, fentről lógatott kabinokat kínál, ezekbe 80 ember is befér. És nem kell tülekedni, hogy úgy helyezkedj, hogy lefelé nézzél, a belsejében ugyanis lassan forog a padló (mintegy csuklós buszban), tehát a 10 perces út során többször is lesz lehetőséged a kilátásban gyönyörködni, meg együtt sikoltozni a főleg amerikai utazóközönséggel, amikor az egyes pilléreknél meglepően nagy intenzitással kileng az egész cucc, ami elsőre azért tud ijesztő lenni.

Gondolom nyáron többen vannak, ezen a januári hétfőn viszont a jegy megvétele után csak 20 percet kellett várni, hogy feltülekedjünk a cuccra. Fent pedig a San Jacinto Park várja a népet, nyilván van étterem, meg kávézó, de több mint 50 mérföldnyi kirándulóútvonal is akad, ha az embernek van ideje, akkor felmászhat a 3293 méter magas San Jacinto csúcsra is. Mi az ennél rövidebb, Desert View Trail végigsétálását választottuk, ami azért annyiban markánsan eltért a sima sétálástól, hogy egyrészt bőven volt fent hó, másrészt bőven volt fent szikla, de legalább relatív kevés emberrel találkoztunk közben. Öt kilátópont van az útvonalon, nem nagyon kap támpontot az ember, hogy ezeket megtalálja, de a negyedik után jött szembe egy csapat üde nyugdíjas, akik azt kérdezték, hogy én helyi túravezető vagyok-e és merre kell menni. Már majdnem csalódtak, de miután kiderült, hogy mi már megtaláltunk négy pontot, vidáman másztak fel a sziklák között tovább.


[+]

Januárban persze itt is hamar megy le a nap, szóval amikor már kezdett tényleg hideg lenni, akkor visszalibegtünk a parkolóhoz (amiért további 5 dollárt gombolnak le az emberről, maga a libegés is fejénként 25 dollár), alapvetően ezzel óhajtottuk zárni az amerikai körutat, de akkor még nem tudtuk, hogy törlik a járatunkat hazafelé, úgyhogy volt egy grátisz napunk még Los Angelesben a reptér körül egy hotelben. Még bőven van anyag, amit meg lehet írni, úgyhogy nem zárom le a blogot, amint elkészül egy videó, akkor lesz még post.

Hirdetés