Bloomberg: 6 millió iPhone 14 Prótól esik el az Apple a kínai balhé miatt

A Csengcsouban kialakult helyzet következtében több millió iPhone-nal kevesebb lesz a karácsony előtti bevásárló szezonra.

Ha most akarna valaki iPhone 14 Prót vagy 14 Pro Maxot vásárolni, karácsonyig már nem fog megérkezni készüléke. Az Apple hazai webshopja már csak 4 hetes szállítási ígérettel vesz fel rendelést modelltől és tárhelytől függetlenül, ami leghamarabb 2023-as szállítást jelent. A mögöttes ok a Kínában kialakult helyzet, melyről múlt héten mi is beszámoltunk: a Covid-korlátozások miatt a Foxconn szó szerint bezárta munkásait a gyárba a létesítményt zárt hurkú gyártásra átállítva, majd nem biztosított megfelelő ellátást, a dolgozók pedig sztrájkolni kezdtek, majd kitörtek a kapun és a Reuters szerint ezres számban elmenekültek, vagy kisebb csoportokban több esetben összecsaptak a helyi rendfenntartó erőkkel.


iPhone 14 Pro Max [+]

A Csengcsouban található összeszerelő üzem gyártja az iPhone 14 Prót és 14 Pro Maxot, azt a két készüléket, melyekre a legnagyobb igény mutatkozik vásárlói oldalról. A Bloomberg szerint a helyzet következtében közel 6 millió darab iPhone 14 Pro modellel kevesebb készül a karácsonyi szezonra. A lap a Foxconnhoz közeli forrásokra hivatkozik, az értesülést megerősíti az is, hogy az Apple rá nem jellemző módon sajtóközleményben jelezte, kevesebb készülék várható év végére, mint általában. Később az amerikai Best Buy is jelezte, hogy hiánycikk lesz a két iPhone 14 Pro karácsonyra. A helyzet megoldása a Foxconnra vár, milyen gyorsan tudják a körülményeket rendezni, új munkásokat szerezni és újra üzembe helyezni a leállt gyártósorokat. Korábban voltak már hírek arról, hogy kínai veteránokat vezényelnének az iPhone-városba munkára.

Mindeközben az az iPhone 14 és 14 Plus a legtöbb helyen készleten van, melyből 3 millióval kevesebbet gyártanak a tervezettnél, az Apple 2-3 napos szállítási idővel vállalja is a rendelések teljesítését. Csak épp a vásárlókat nem igazán érdekli a két alapmodell.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés