Balhé a munkások és a rendőrök között a kínai iPhone-városban

Kifizetetlen bónuszok, ellátás hiánya, a Covid-19 rossz kezelése miatt kitörtek a gyárból a Foxconn kínai munkásai, összecsapva a rendőrökkel.

Erőszakos összecsapások zajlottak le a Foxconn elsőszámú iPhone összeszerelő üzeménél a kínai Csengcsouban. A helyenként erőszakba fulladó demonstrációról több videofelvétel is készült. A munkások százai a Foxconn által ígért bónuszok kifizetésének elmaradása, a gyárba bezárt munkásokat érintő nem megfelelő élelmiszer- és orvosi ellátás, valamint a cég által rosszul kezelt Covid-helyzet, a fertőzött és nem fertőzött munkások összeengedése miatt vonultak utcára, szó szerint kitörve a bekerített gyárból.

November elején rendeltek el a kínai hatóságok lezárásokat és korlátozásokat Csengcsouban, vagyis az iPhone-városban. Az Apple rá nem jellemző módon sajtóközleményben jelezte, hogy az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max készülékek ellátása érintett a lezárásokban, hosszabb várólista és kevesebb készülék lesz a karácsonyi szezonra. A kaliforniai cég beszállítója, a Foxconn azzal próbálta a gyárban tartani munkásait, hogy bónuszt ígért azoknak a hónapra 1500 jüan és 15000 jüan közötti értékben, akik nem hagyják el az összeszerelő üzemet. Ez a magyar forintban 80 és 800 ezer forint közötti összeg egyes munkások fizetésének akár 1000%-a is lehet. A kínai kormány Covid-szabályai lehetőséget adnak a zárt hurkú gyártásra, vagyis arra, hogy a dolgozók a város karantén alatt tartásának idején 0-24 a gyárban maradnak, ott alszanak, esznek, valamint dolgoznak, ezzel fenntartva az elvárt termelési mennyiséget. A Foxconn háromszázezer helyi munkása közül ez elől próbáltak többen menekülni, akik maradtak, azok a gyártósoron belüli további problémákkal szembesültek.

Étkezés egy Covid-lezárás alatti Foxconn üzemben.
Étkezés egy Covid-lezárás alatti Foxconn üzemben. (forrás: Getty Images / BBC) [+]

A Foxconn nem tudta megoldani munkásainak elhelyezését és a betegek elszeparálását, hiába zártak le több kantint. A cég ugyanígy nem biztosított a dolgozók szerint kellő ellátást, sem orvosit, sem élelmiszereket, a munkások szó szerint kitörtek a bezárt gyárból. A helyi rendfenntartó erők közül a riportok szerint a rohamrendőröket és fegyveres rendőröket is küldtek a helyszínre, a BBC által közölt felvételen látszik, ahogy a munkások kordonokat bontanak le és a darabjaival a rendőröket dobálják.

A Foxconn tagadja a ki nem fizetett bónuszokról szóló információkat, azzal, hogy minden vállalt kötelességét teljesíti a dolgozók felé. A cég annyit közölt még, hogy a helyi hatóságokkal szorosan együtt dolgozik a vezetőség a további erőszakos megmozdulások elkerülése érdekében. Azt is tagadja a cég, hogy a pozitív Covid-19 teszttel rendelkezőket együtt szállásolná el a negatív teszteredményt produkáló munkásaival.

Kínában nem ez az első eset, amikor egy gyár munkásai tüntetni kezdenek és összecsapnak rendőrökkel. Ennek oka a helyi Covid zérópolitika, mely lehetővé teszi, hogy alacsony fertőzöttség mellett is egyik napról a másikra lezárjanak teljes városokat – október 31-én például a sanghaji Disneylandben ragadt emiatt rengeteg ember –, a gyárakat pedig a zárt hurkú működésre állítsanak át. A leghosszabb idő eddig egy hónap volt, melyet ily módon termelt végig egy üzem. A kínai kormány ugyanakkor nem adta eddig jelét annak, hogy átgondolná a Covid-politikáját, ahogy annak sem, hogy saját, alacsony hatékonyságú oltóanyagaik helyett más vakcinára váltanának.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés