Hirdetés

Bada fejlesztői blog, csapó kettő

Újra bada devblog

Két hónapnyi kihagyás után folytatódik a bada developer blog, amely a Samsung új platformjára történő alkalmazásfejlesztésben próbál segítséget nyújtani. A fejlesztői blog mellett tovább folytatódik a bada alkalmazásblog is, valamint egy új bloggal is jelentkezünk testvéroldalunkon, a ProHardveren, amely a Galaxy Tab-ot veszi górcső alá. Visszatérve a devbloghoz: a két hónapos szünet alatt több fontos esemény is történt a bada háza táján, az SDK már az 1.2.0b1 verziónál jár, a fejlesztői verseny pedig a végső fázisban van, a mai poszt ezekről fog szólni.

Az SDK evolúciója

Amikor legutoljára hírt adtunk a fejlesztőkörnyezet, azaz az SDK állapotáról, az még az 1.0.0 verziószámnál tartott. Azóta serényen dolgoztak a Samsung mérnökei, bő két hónap alatt a harmadik változat lát napvilágot.

Az október hatodikán bejelentett 1.1.0b1, majd pár hétre rá a nem bétás változat (azaz a sima 1.1.0) tartalmazott pár igen hasznos újítást. A legfontosabb az új badát futtató készülékek támogatása. Így tesztkészülékként már nem csak az S8500 Wave-t, hanem az izgalmas névre keresztelt Wave 525, 533 és 733 modelleket is választhatjuk (aki bővebben érdeklődik a Samsung új készülékeiről, ajánlom ide kapcsolódó teszteinket az 525-ös és 723-as modellekről). Ezek a készülékek egyébként a Wave kistestvérei, gyengébb hardver és kisebb felbontású kijelző jellemzi őket, cserébe egészen kedvező áruk van, szóval megéri őket is bevonni a fejlesztői portfóliónkba. A másik hasznos fícsör szintén az új készülékekhez kapcsolódik,  az SDK automatikusan átméretezi az alkalmazásunkat kisebb felbontású képernyőkre (erről lesz egy teszt a közeljövőben), így ez a teher is lekerül a vállunkról. Tartalmaz még egy teszt-keretrendszert is, melynek segítségével unit- és stress-tesztnek vethetjük alá a frissen írt applikációnkat.

Egy bő hónap múlva, november 18-án megjelent az 1.2.0b1 verziószámmal megáldott keretrendszer, ami további újításokat tartalmazott. Hasznos funkció, hogy most már natív HTML/JavaScript és Flash alkalmazásokat is készíthetünk, amelyekhez nem kell c++-ban pötyögnünk. Ezen kívül az appjainkhoz beállítatunk úgynevezett feltételes indítást (conditional launch), amellyel megadhatjuk, hogy mikor induljon el a cucc. További bővítés az OpenGL ES fronton történt erősítés, valamint a WiFi EAP (authentikációs protokoll, biztonságosabb vezeték nélküli kapcsolatot kínál) meléte, de a legfontosabb talán a memóriaszivárgás-detektor (memory leak detector), amellyel a programozók nagy ellensége, a memory leak szűrhető.

Összességében elmondható, hogy a Samsung bada iránti lelkesedése nem hagyott alá, folyamatosan foltozgatják az SDK-t, kíváncsiak a fejlesztők véleményére (a kvízzel egyébként nyerni is lehetett), nem is beszélve a versenyekről. Szépen alakul a cucc, bár még mindig érezni rajta, hogy alig fél éves, sok apró és kevésbé apró hibát tartalmaz, a legbosszantóbb az, hogy még mindig csak Windows platformon fejleszthetünk. A másik igen érdekes dolog, hogy míg az 1.1.0-ás SDK-ban futtathatjuk az alkalmazásainkat az új Wave modellek virtuális másain, ezt nem tehetjük meg az 1.2.0b1-en (remélhetőleg a nem bétás változatában már igen).

A verseny

Már többször hírt adtunk a bada Developer Challenge-ről, a Samsung 2,7 millió dolláros összdíjazású fejlesztői versenyéről. Már a végén vagyunk, lassan itt az eredményhirdetés, amit a napokban csúsztattak át december 7-re. A dolog szépsége, hogy a versenynek magyar vonatkoztatása is van: a globális verseny mellett elindult a 2,5 millió forint összdíjazású Hungaian bada Developer Challenge is, amely szintén a finishben van, a nemzetközi versenyhez hasonlóan egy kis csúszás után remélhetőleg az elkövetkező hetekben számíthatunk az eredményre.

Hogyan tovább?

A blog megtartja eddigi formáját, azaz havi 8 bejegyzést olvashattok, melyek tutorial-szerűen vesznek át egyes területeket. Természetesen továbbra is hírt adunk minden badával, az SDK-val és a versennyel kapcsolatos információról. A jövő heti téma pedig egyelőre titok (pontosabban még nincs meg).

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények