Hirdetés

Macblog: Az első cikk, amit PC nélkül csináltam

Önök az Örömpercek egy hónappal ezelőtt felvett adását látják. Ekkor történtek ugyanis a lenti események:

Bár nem volt épp zökkenőmentes, végül csak sikerült megcsinálnom az első cikket PC nélkül. Csak a Mobilarena logo transzparens változatát kellett áthoznom pendrive-on, különben be sem kapcsoltam volna a Windows alapú masinát. Nem mondom, hogy így könnyebb volt, szokni kell még, de már látom, hogy menni fog.

Először is megbarátkoztam az iMovie videoszerkesztővel, most már minden videót ebben vágok össze - de csak addig, amíg nem találok egy kicsit komolyabb applikációt. A WinSCP helyett CyberDuck fut, ezen tudok feltölteni a szerverre. A Microsoft Office programcsomagnak pedig van Mac verziója, nem mondom, hog hibátlan, de működik. (Például a HTML kódos részét a cikkeknek mindig bazi nagy sortávval jeleníti meg, biztos át lehet állítani, de a régi Word sokkal jobb volt.)

A képeket pedig egyelőre a Photoshop CS3 30 napos trial verziójával vagdosom meg, ami viszont egyértelműen bénább, mint a Windows alatt futó darab, lévén más az ablakkezelése, nehéz hozzászokni, de alapvetően arra a pár dologra, amit telefonok fotóival csinálok bőven elég. Néhány fórumozó javasolta az F gombot, hogy visszakapjam a jó öreg, szürke hátteret, mert iszonyatosan zavart, hogy "alálátok" az alkalmazásnak, de az F gomb is szivacs: ezzel csak egy adott kép alá tesz szürke hátteret, a többi nyitott image eltűnik mögötte. Nekem kell a sok ablak, de az egész alá akarom a szürkét, olyat pedig nem leltem sehol.

Most jön az a fázis, ami idegeskedésből és rendcsinálásból áll: az íróasztalomon terpeszkedő desktop gép helyére kell tennem a MacBookot, de szükségem van a nagy monitorra. És itt jön a bibi: a MacBookon nincs videokimenet (miért nincs?), csak úgy dugható fel neki egy jóféle monitor, ha előbb ehhez veszünk valami adaptert, ami 10 lepedő. Az pedig szerintem sok. Alapból kéne legyen ilyesmi egy ilyen kategóriájú gépen, azért az durva, hogy külön kell megvennem. De muszáj lesz és ezt valószínűleg az Apple is nagyon jól tudta, amikor így döntött...

De igazából így is lényeg a lényeg: most már abszolút tudom nélkülözni a PC-t, s átköltöztem az Almára. Hamarosan újabb problémával fogok szembesülni: elfogy a vinyóról a hely, s ettől vélhetően ideges leszek, már most para, hiszen elvieg a kapacitás 25%-át szabadon kell hagyni a rendszer miatt (amit megint nem értek: zárja le a rendszer, ha neki ez kell, mi az, hogy nekem kell figyelgetni?).