Hirdetés

Apple blog: Henge Docks MacBook Pro dokkoló

Kisebbfajta vita ütötte fel a fejét a szerkesztőségben azügyben, hogy egyáltalán mi az értelme egy notebookhoz való dokkolónak. Aki használt már ilyesmit, az tudja, hogy a világ egyik legkényelmesebb dolga, hogy a munkahelyre való megérkezéskor csak be kell tolni a gépet a kialakított helyre, és azonnal életre kell a rákötött monitor, egér és billentyűzet, azaz egy asztali munkaállomás, amelynek agya szeretett számítógépünk. Az üzleti felhasználásra tervezett notebookok esetén gyakran szériatartozék egy dokkoló, a MacBookok mellé viszont ilyesmit nem adnak. Itt jön képbe a Henge Docks terméke, amelyből mi egy 13 inches MacBook Prohoz illőt próbáltunk ki.

A fehér műanyagból készült jószág formaterve illik az Apple által képviselt iskolához. Lekerekített, sallangmentes, tényleg elég jól néz ki, ahogyan beleáll egy MacBook. Ugyanakkor egy csepp elektronika sincs benne, ami már azért ad okot homlokráncolásra, viszont a csomagban van egy rakás kábel. Akad itt UTP kábel, FireWire kábel, jack hosszabbító és két USB hosszabbító. Mi hiányzik vajon? Egy monitorkábel, amely az Apple esetén ugyebár kvázi saját szabvány, ha egyébként is használjuk a gépet ilyesmire, akkor biztos van ilyesmi nálunk, ha nem, akkor ez egy viszonylag húzós befektetés, mert 10 ezer forint körüli áron vesztegetik, ami egy nyúlfarknyi átalakítóért cserébe kissé barátságtalan összeg.

A Hendge dokkolóhoz jár egy adag csavar, így a kábeleket fixen rögzíthetjük a motyó alján, hogy a beleültetett gép egyből csatlakoztatásra kerüljön mindenhez. Sajnos van ennek a megoldásnak több hibája is: egyrészt MacBook töltő nincs pluszban, tehát a géphez adott kábelt kell minden alkalommal bedugdosni a dokkolón hagyott lukon át a masinába. Vagy veszünk erre a célra egyet külön, de az már megint nem a filléres apróságok körébe tartozik. A másik gond, hogy az SD kártyához sem férünk hozzá, mert bár lukat hagytak neki a tervezők, de ember legyen a talpán, aki állandóan azzal akar vesződni, hogy ezen keresztül kezeli a bővítőegységet. Plusz a MacBookon levő kettő darab USB csatlakozót rögtön elviszi az egér és a gombsor, nem marad semmi, ezért ürvös lett volna, ha a dokkolóban legalább egy USB hub található. De ilyesmi nincsen. Az is igaz, hogy egy "rendes" Apple felhasználó vezetékmentes megoldásokkal dolgozik a beviteli eszközök kapcsán, ám a gyártó által kínált gombsor és egér sem éppen az olcsó játékszerek halmazába tartozik.

15-ös és 17-es MacBook Prohoz is van
15-ös és 17-es MacBook Prohoz is van

A teljesen patent módon történő, mindennapi dokkoláshoz tehát nem árt, ha egyéb kütyükkel is felszereljük az irodát, ez viszont költséges kör lesz, ha a töltőt meg is óhajtjuk spórolni, a többi apróság összességében már fejcsóválásra készteti a felhasználót. Persze kérdés az, hogy kinek mennyit ér a kényelem, ha mindenünk megvan a dokkolóhoz, akkor tényleg halálosan laza, ahogy az irodába érve az ember csak lazán beleállítja a fehér tartóba a gépét, s minden egyből működik. El lehet képzelni egy ilyen szerkentyűt a nappaliba is egy böszme tévé mellé, de mi egyelőre úgy látjuk, hogy azt a három dolgot, amit reggelente be kell dugjunk a gépbe (monitor, egér, táp) meg tudjuk csinálni a kis kezünkkel is, ráadásul így két képernyőn tudunk dolgozni, ami számunkra sokkal fontosabb, mint egy dizájnos kiegészítő.

Azóta történt

Előzmények