Hirdetés

Alternatív Hajtás: Miért kell beépített navi egy autóba?

Amikor a telefonos navigációk az online megoldásoknak köszönhetően ugrásszerűen javultak és megjelentek a mindenki által könnyen használható, forgalmi információkra (is) támaszkodó alkalmazások (Google Maps, Waze), akkor sokan úgy látták, hogy az autókba épített, akkoriban még offline térképeket használó megoldásoknak hamarosan leáldozik. Pláne, hogy időközben az Andorid Auto és az Apple CarPlay már azt is lehetővé tette, hogy ne a mobilunk kisebb kijelzőjén lássuk az információkat, hanem az autóba épített kijelzők egyikén.

Az önvezető (autonóm) autózás, valamint az elektromos hajtás terjedésével azonban a preferenciák újra megváltozni látszanak, a fenti videóban erről beszél Kerecsen Tamás, az NNG technológiai igazgatója, akit a CES kiállításon faggattunk a témával kapcsolatban. A magyar gyökerű navigációs cég (akiknek az iGO-t köszönhetjük) már régóta nem a végfelhasználói piacon számít jelentősnek, hanem autóipari beszállítóként működik, számos nagy autómárka fedélzeti navigációs rendszerét készítik, illetve a közelmúltban saját platformot is bemutattak UX Atlas néven, ami egy integrált megoldás nem csak a navigáció, hanem a komplett fedélzeti rendszer kapcsán.


[+]

Az NNG szerint az autókba épített navigációk ma már jellemzően hibrid megoldások, azaz bár offline térképen alapulnak, de aktív netkapcsolat mellett az online adatokra is támaszkodnak. Ezzel elkerülhető, hogy elvault adatok alapján tervezzen a szoftver, ám ha mondjuk a lefedettség hiánya miatt nincs kapcsolat, akkor a saját adatbázisát használva is tudnak tervezni. Ezt persze még mindig meg lehetne oldani okostelefonnal is, ám a beépített navigáció hozzáfér az autó többi adatához is (fogyasztás, vezetési stílus, szenzorok), így sokkal pontosabban tudja kalkulálni mondjuk egy elektromos autó hatótávját. Ha pedig az önvezető funkciókról van szó, akkor pláne olyan navigációs megoldás jöhet csak szóba, amely szoros kapcsolatban áll az autó töbi rendszerével, hiszen alapvetően a navi határozza meg, hogy a szoftver merre irányítja az autót, a szenzorok, érzékelők és kamerák pedig abban segítenek, hogy ezeket a manővereket biztonsággal végre is hajtsa a gépkocsi.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NNG

Azóta történt