Visszafoghatja a Galaxy mobilok teljesítményét a Samsung egy programja

Az előre telepített Game Optimization Service tízezernél is több alkalmazás alatt korlátozhatja a Galaxy telefonok teljesítményét. A Samsung állítja, vizsgálják a dolgot, frissítéssel a felhasználók kezébe fogják adni a döntés lehetőségét.

Előre telepített alkalmazásként több Samsung Galaxy okostelefonon is ott van a Game Optimization Service (GOS) nevű program, melynek feladata hivatalosan az lenne, hogy a Game Launcher és a játékok futtatása közben teljesítményszabályozással megakadályozza a készülékek belsejének túlmelegedését, ezzel lassítva az eróziót, valamint az akkumulátor merülését. Ezzel szemben azonban a program szinte mindenre kiterjedően korlátoz, állítják a koreai Meeco tech-fórumra közzétett listák alapján a távol-keleti felhasználók. A GOS a legnépszerűbb alkalmazásokat (pl. Netflix, Microsoft Office, Spotify, Instagram, …), a Google programjait (pl. YouTube, Keep, …), játékokat (pl. Genshin Impact, …), de még a Samsung saját fejlesztésű alkalmazásit (pl. Samsung Pay, Secure Folder, Bixby, …) is megfogja.

Benchmark programok viszont nincsenek a tiltólistán, erre egy, a Meeco fórumra belinkelt YouTube-videó is rámutatott. A videó feltöltője lefuttatta a Galaxy S22 Ultrán a 3D Mark tesztjét normálisan, majd megcsinálta ugyanúgy, hogy az apphoz tartozó csomag nevét átírta, így a telefon azt hitte, a Genshin Impact nevű játék fut. Az eredmény 56%-os teljesítményromlást mutatott: 2618 pont az 1141 pont ellen. A Samsung koreai oldalára több panasz is érkezett, erre a gyártó reagált.

Az nem teljessen egyértelmű, hogy minden Galaxy készüléken ott van-e a GOS, a Samsung a felmerült problémákra adott válaszában csak a snapdragonos S22-szériát említi, de én például megtaláltam előre telepítve Android 11 alatt az S10+ gyári dolgai között is. A hivatalos magyarázat az, hogy a GOS által optimalizált CPU és GPU teljesítmény segít megelőzni a túlmelegedést, és nagyobb üzemidőt biztosít hosszabb játékidők alatt. A cég ígéri, dolgoznak egy frissítésen amivel a Game Launcheren belül a Game Booster Labet megnyitva a felhasználók választhatják majd a teljesítményprioritást, ezzel megkerülve a korlátozást. A Samsung egyelőre csak a játékokról beszélt, arról nem, hogy a GOS más programokba is belenyúlna, pedig úgy tűnik, az a hardver nyers teljesítményét mérő tesztappokon kívül szinte mindent megzaboláz.

A GOS nélküli teljesítmény jobbra, a GOS által optimalizált teljesítmény balra.
A GOS nélküli teljesítmény jobbra, a GOS által optimalizált teljesítmény balra. (forrás: Android Authority) [+]

A OnePlus 2021-ben bukott le hasonló teljesítménymanipulációval, a cég azzal magyarázta, hogy feleslegesen sok erő van a telefonokban, amire semmi szüksége a mindennapok során használt programok, például közösségi média, böngészők jelentős részének, csak az üzemidőn rontana a processzor teljes ereje, de később ők is megígérték, hogy szoftveresen kikapcsolható lesz a korlátozásuk. Szoftveres kapcsolót biztosít a Huawei is, a teljesítmény módban a Kirin lapkák maximális erejét használhatja a felhasználó, egyébként pedig “optimalizálva” futnak a feladatok, amivel a telefon sebességének érzete nem csökken, de az üzemidő valamennyit javul.

Korrekció 2022.03.04, 15:30: A címből eltávolítottam a Game Launcher nevét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés