Hirdetés

Alkalmazásfejlesztés badára: Megjelent a bada SDK 1.0.0

Letölthető az immár nem bétás Bada SDK a hivatalos oldalról. Sajnos a támogatott oprendszerek listáját nem bővítették ki, marad a Windows XP, Vista és 7.

A változások:

  • új nyelvek támogatása
  • Remote Test Laboratory szolgáltatás: készülék nélkül tesztelhetjük az appunkat egy távoli készüléken. Felhívják a figyelmünket, hogy a szolgáltatás még erősen bétás állapotban van, mindenesetre érdekes feature-nek tűnik, erről kicsit lejjebb olvashattok bővebben
  • UI builder változások: immár a ColorPicker, EditDate és EditTime vezérlőket is használhatjuk
  • Osp::Content: RemoteAdvancedSearch, RemoteAdvancedSearchResult, és IRemoteAdvancedSearchListener “lejárt” osztályok (deprecated),
  • Osp::Location: a REMOTE_LOCATION és a REMOTE_LANDMARK privilégium-szintjét SYSTEM-ből NORMAL-ba tették át,
  • Osp::Social: a BUDDY_SERVICE, a MESSAGING_SERVICE, a PRIVACY_SERVICE, a PROFILE_SERVICE és az SNS_SERVICE privilégiuma szintén NORMAL-ba került át
  • Osp::System: A SystemInfo osztályban megváltozott a ScreenBitPerPixel key értéke 24-ről 32-re,
  • bekerült a dokumentumok közé a “bada application publishing guide”, ami egy rövid dokumentum, mely (mint a neve is mutatja) az alkalmazásunk publikálásában nyújt segítséget,
  • valamint (remélem) fixáltak pár bugot az igen tekintélyes méretű bug-listából.

Ami érdekes volt számomra (több éve Eclipseben fejlesztek), hogy miután megkaptam az emailt az update-ről, rögtön megnéztem a Help->Check for updates menüpontot, ami hibát dobott (“Unable to load the repository http://static.bada.com/product-update/”). Valamint a Help->update bada sdk azt írta, hogy az SDK-m teljesen up-to-date. Nincs mit tenni, uninstall, registry takarítás, új SDK letölt (developer.bada.com), telepít, viszont itt még kellett izmozni egy kört a régi projektek használatával.

Telepítés után arra kell figyelni, hogy ha régi projektet importálunk be, át kell írni az ‘SDK ROOT’ paramétert az 1.0.0-s SDK-ra (project->properties->bada build->SDK root), valamint ha hozzáadtatok a projekthez valamilyen libraryt (például OpenGL esetén FGraphicsEg és FGraphicsOpengl), ezt remove-oljátok és adjátok hozzá újra (project->properties->C/C++ build -> Settings->bada C+ Linker->Libraries). Ezek elmulasztása esetén felpattan a következő hiba:

Remote Test Library

Kipróbáltam az új feature-t, a RTL-t. A Samsung tisztában van vele, hogy nem minden fejlesztő rendelkezik saját Wave-vel, ezért rendelkezésünkre bocsájtottak néhány készüléket, amik egy titkos földalatti laboratóriumban vannak. Ezeket le lehet foglalni és (mintha TeamViewert használnánk) távolról tudjuk kezelni őket. Az RTL nincsen benne az alap SDK-ban, fel kell telepíteni az Eclipse updaterrel (Help->Install new software->add, névnek akármi, címnek http://rtl.innovator.samsungmobile.com/rtl-update). Ez után be kell állítanunk a window->preferences->RTL-ben a user ID-t (ez a felhasználói nevünk), mivel ezt a funkciót csak regisztrált felhasználók érhetik el. Következő lépés: jelentkezzünk be a RTL->login segítségével, majd adjuk hozzá a Phones és Reservations füleket a window->show view->RTL menüből.

A reservations fülön előre foglalhatunk magunknak készülékeket
A reservations fülön előre foglalhatunk magunknak készülékeket

A Reservations fülön előre tudunk foglalni készüléket, a Phones fülön pedig az éppen elérhetőkből tallózhatunk. Koreában és Angliában vannak a készülékek, nekem nem engedett koreait választani a túl nagy delay miatt, angol készüléket viszont simán kaptam (azért egy kis lag itt is volt). Ezután megjelenik a készülék az asztalunkon, mintha simulator debugot indítanánk. A készüléken jobb gombot nyomva felugrik a helyi menü, itt a Tools->Install Software fülön bebrowseoljuk a saját appunkat (amiből előre létrehoztunk egy target release package-t), és láss csodát, elindul.

Mindent összevetve, az RTL elviszi a hátán az egészet, jól használható és hasznos adaléka a rendszernek. Ha valaki valamilyen furcsaságot (bugot) talál az új SDK-ban, ne tartsa magában, ossza meg velünk itt a fórumon!

holdmester

Azóta történt

Előzmények