2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Szponzorunk

Útvonal

Hírek » Bada blog rovat

Alkalmazásfejlesztés badára: bada 2.0 hírek

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Mobilarena

A Samsung lerántotta a leplet a bada 2.0-ról, lássuk, mik lesznek az újdonságok!

Bevezetés

A Samsung alig több, mint fél éve indította a bada névre hallgató saját mobil operációs rendszerét, amellyel két blogunk is foglalkozik a Mobilarénán. A rendszerre több modell is megjelent, a zászlóshajó (S8500 Wave) mellett a kisebb tudású (Wave 723, Wave 725 és Wave 575), és a fizikai QWERTY billentyűzettel szerelt gépekből (Wave 533) is szépen fogyott. Idén összesen 5 millió darab badás készüléket sóztak el, így a start ha nem is volt kirobbanó, de azért sikeresnek mondható. A koreai cég marketingesei optimisták, szerintük 2011 első felében újabb 10 millió, a Samsung saját mobil operációs rendszerét futtató masinát fognak eladni.

A Wave-tulajok legnagyobb örömére a Samsung nem hanyagolja el a platformot, szépen érkeznek a frssítések. Jelenleg az 1.1-es verziónál tartunk, a  következő badás készülék, a Wave II már az 1.2-es variánssal fog érkezni. Nemrég, egy dél-koreai developer eseményen pedig bemutatták a legújabb verzió, a 2.0 leglényegesebb újításait.

A Samsung Wave II, amely bada 1.2-vel lesz szerelve
A Samsung Wave II, amely bada 1.2-vel lesz szerelve

Mit kapunk?

A frissítéssel együtt rengeteg újítást kapunk, látszik a törődés a koreai gyártó oldaláról. Megjelenik a multitasking a third party alkalmazások között, azaz egyszerre több külső alkalmazást is futtathatunk, ez eddig hiányzott a badából. E mellé egy átdolgozott felhasználói felületetünk lesz, ami a smart home screen nevet kapta, amely állítólag sokkan jobban testreszabható lesz, mint a mostani UI. Elérhető lesz az NFC (a rövidítés az angol Near Field Communication szavakat takarja, magyarul nagyjából kis hatótávolságú kommunikációt jelent), ami egy magas frenvenciás,  rövid (körülbelül 10 centiméteres) hatótávolságú kommunikációs szabvány. Segítségével kis összegű pénzügyi tranzakciókat bonyolíthatunk le, valamint készülékünk információkat képes kinyerni speciális plakátokról. Kapunk még HTML5 támogatást, beszédfelismerést, push-szolgáltatásokat, valamint egy úgynevezett lifelogging szolgáltatást. Utóbbi lényege, hogy a készülék folyamatosan videó- és hangfelvételeket készít a felhasználójáról, ennek sikerével kapcsolatban azért kétségeim vannak, szerintem nem sok felhasználó fogja igénybe venni a szolglátatást.

SDK-beli újítások

A bada jelenlegi legnagyobb problémája, hogy kevés a fejlesztő, így nem túl sok külső alkalmazást érhetnek el a felhasználók. Bár a fejlesztői versenyek miatt most egy kisebbfajta alkalmazás-halom érkezik a koreai gyártó alkalmazásboltjába, a Samsung Appsbe, a kínálat még mindig nagyságrendekkel elmarad a konkurensek boltjaitól, például az Android Markettől, Ovi Store-tól és az App Store-tól. A jelenlegi fejlesztőkörnyezetnek sok gyermekbetegsége van, ami könnyedén elriaszthatja a kezdőket, de a Samsung mérnökei folyamatosan próbálják befoltozni a réseket. A 2.0 verziószámú SDK komoly frissítéseket kínál, nem is csoda, hiszen valahogy át kell csábítani a többi platform developereit. A fejlesztőkörnyezet végre elérhető lesz Linux és Mac alá is, ez által szerintem sokak vágya teljesült, e mellett elérhető lesz az OpenAL API, valamint HTML5 alkalmazásokat is fejleszthetünk az SDK-ban. Kapunk még egy code analysert, amiről még nem lehet tudni, hogy mi lesz a pontos feladata, egy teljesítmény-elemzőt, és egy lényegesen gyorsabb emulátort (utóbbi nagyon ráfér a rendszerre, egy gyorsabb gépen is jó pár másodpercet kell várni az indulásra).

Az mindenképpen látszik, hogy a Samsungnál odafigyeltek a fejlesztők visszajelzéseire, melyek nagy része a Windows platform kizárólagossága miatt panaszkodott. A bada 2.0 valamikor 2011 elején fog debütálni, az új verzióval érkező készülékeket viszont egyelőre sajnos homály fedi, mi mindenesetre nagyon várjuk az új variánst.

dr. Kind

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.