Alkalmazásbemutató: Geoládák

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Remek dolog az országot hátizsákkal bejárni, legyen szó hazánk természeti látnivalóiról vagy történelmi szegleteiről. A túrázás a kalandvággyal mindig összekapcsolódott, a geocaching pedig adott a dolognak egy újabb lendületet. A lassan húszéves mozgalom lényege, hogy tapasztalt egyének országszerte, kultúrhelyeken vagy természetileg érdekes, eldugott zegzugokban elhelyeznek apró ládikókat, és némi alapinformációval és GPS koordinátákkal megspékelve a természetjárók dolga azokat felkutatni.

Hirdetés

Amolyan kincsvadászat a dolog, ami a kirándulást is letudja és a felfedezést élményét is megadja. Az általában kézzelfogható ládákat (de van virtuális is) a koordináták környékén természetesen még fel kell kutatni, fa odúja, szikla töve vagy egy tábla is rejtheti azt. Van, amelyik egyértelmű helyen van, de olyan is akad, amelyiket nehezebb megközelíteni és kiszúrni. A hazai koordináták a geocaching.hu adatbázisából érhetők el, és itt lehet a felhasználónak a dobozban elhelyezett jelszó megadásával a megtalálás tényét jelenteni, kipipálva egyet a sok ezerből.


[+]

Nyilván lehet egy klasszikus, nyomtatott térképpel is kutakodni, de azért egy GPS-vevős kütyü nem árt, az okostelefonok pedig gyakorlatilag demokratizálták a geokalandot. Mindez az internet közösségi csatornáival mostanra társas elfoglaltsággá vált, a ládákban szokás a következő felfedezőnek apró kedvességet hagyni, az adatbázison keresztül pedig képi és szöveges segítség is tartozik egy-egy kalandhoz – persze a felfedezés élményét a túrázónak szigorúan meghagyva. Petró Tamás mindehhez nyújt telefonos segítséget a Geoládák személyében, ami különösképpen iOS-en hiánypótló alkalmazás, de Androidra is elérhető.


[+]

A lényegre törő navis app mindjárt belecsap a lecsóba: a kezdőképernyő egy térkép, rajta a felhasználóhoz közeli dobozkákkal, hiszen ezekről szól az egész. Úgyhogy bakancsra fel, és máris lehet a ládákat felkutatni, de aki a lassan járj, tovább élsz filozófiáját követi, egy-egy dobozkát kiválasztva a térképen mindent megtudhat róla. Pontos koordináták, a ládagazda elérhetősége, az előző felfedezők bejegyzései, képek és térképek, rendre a fenti adatbázisból táplálkozva.


[+]

Itthon mégiscsak a turistautak.hu országos túratérképe az alapvető, hiszen az kismillió természeti és kulturális információt tartalmaz, de a Google összesétől kedve (sima, domborzati, műhold) az OSM-en át a Hike & Bike-ig rengeteg felület választható, ki-ki a maga kedvéhez igazítva a telefonos megjelenítést. A Geoládák ráadásul be tudja hívni a geocaching.hu fiókunk adatait és log bejegyzéseit, és remekül működik a keresés vagy a szűrés nehézség, esetleg távolság vagy típus szerint. Jegyzeteket úgyszintén lehet hagyni, és fel tudjuk benne írni a láda jelszavát is a bejelentéshez.


[+]

Mivel nagyon sok helyen nincs mobilinternet kapcsolat, az app offline is elfut. Bár igen sok beállítással babrálni lehet, az alkalmazás működése pofonegyszerű, így biztosítva, hogy a felhasználó ne telefonját nyomogassa az erdőben sétálva – Petró Tamás folyamatosan fejlődő alkalmazása ehelyett csendes útitárs. Bejelentést tenni vagy a rutinos játékosoknak (engedéllyel) ládát kitelepíteni továbbra is a geocaching.hu felületén keresztül lehet, persze ennek a procedúrája egyébként sem igényli, hogy ott, helyben, a semmi közepén járjunk el. A lényeg: a Geoládák térképet ad a felhasználó kezébe, a kincsvadászat élményét viszont meghagyja.

Előzmények

Hirdetés