A Windows Phone lehet a legerősebb platform

Stela Bokun, a Pyramid Research vezető elemzője szerint a Microsoft újragondolt mobiltelefonos platformja már 2013 vége előtt piacvezetővé válhat, mely hátterében a Nokia teljes elkötelezettsége áll. Az 51 piac eladási statisztikáira támaszkodó beszámoló szerint a Windows Phone platform népszerűsége sokkal dinamikusabban növekedést mutat mint az Android esetén megfigyelhető volt, melyre a jövőben a finn gyártó agresszív árpolitikája is rátesz majd egy lapáttal. Stephen Elop, a Nokia vezetője szerint cége az idei első modellek után 2012-ben már masszív termékpalettával kíván előrukkolni, melyek a komponensek árának folyamatos eróziójával idővel a legolcsóbb Symbian alapú modellek helyét is átveszik. A Microsoft platform gyors térnyerésének hátterében az iOS és az Android legfontosabb előnyeinek egyesítése áll, mely hosszú távon komoly piaci előnyöket hozhat.

Hirdetés

A Windows Phone az Apple megoldásához hasonlóan teljesen zárt rendszer és hardveres téren is szigorú megkötésekkel bír, mely a fejlesztők számára egységes és előremutató platformot jelent, a vásárlók pedig – a kezdeti gyermekbetegségek kiküszöbölése után – az iPhone tulajdonosokhoz hasonlóan a bejelentést követően szinte azonnal hozzájuthatnak majd a szoftverfrissítésekhez szemben az Android esetén tapasztalható, gyártóktól függő késésektől. A rendszer zártsága révén a Microsoft kiküszöbölheti az Android esetén tapasztalható széttagoltságot is, illetve a grafikus gyorsító előírásával a felhasználói élmény állandósága is biztosított.

A Microsoft persze a Google stratégiájából is sokat merített, hiszen ugyanúgy több gyártópartnerre támaszkodik, melyek kiegészítő szolgáltatások, extra hardveres képességek és egyedi formatervek révén továbbra is a cég arculatát tükröző megoldásokkal rukkolhatnak elő. A szoftveróriás stratégiája egyértelműen a kivárás: a hardveres követelmények lazítása helyett a komponensek árának gyors csökkenésétől várja az alacsonyabb árszegmens meghódítását. A Nokia belépője navigációs, helyfüggő szolgáltatások és online alkalmazásbolt terén is komoly előrelépést jelent: az Ovi Maps és Bing összeolvasztásából, valamint az Ovi Store 170 országból elérhető bankkártyás és 36 ország 112 szolgáltatójánál elérhető egyenleg alapú fizetési megoldásainak integrálásából valamennyi Windows Phone gyártó profitálhat.

Hirdetés