A Samsungnál felkészülnek arra, hogy Fuchsia OS-re váltsanak

Belsős információk szerint két éven belül az Androidról fokozatosan a Fuchsia OS-re válthat a koreai gyártó.

Több forrásból is kikerült az az információ, hogy a Samsung két éves távlatban gondolkodik abban, hogy a jelenlegi Android rendszert a még telefonokon egyelőre nem életképes Fuchsia OS-re cserélje le. Nem kell megijedni, ez is a Google fejlesztése és alkalmazásfronton abszolút kompatibilis az Androiddal, ám annál jóval modernebb architektúrával rendelkezik.

A Google sokáig titkolta, hogy dolgozik egy olyan új oprendszeren, ami nem csak okostelefonokra, hanem rengeteg különböző eszközre lesz telepíthető, ilyen szempontból sok hasonlóságot mutat a Huawei által nevelgetett HarmonyOS-szel. A Fuchsia is multikernel rendszer, alapvetően ez is Unix alapokra épül, de az eddig használt kernel helyett Zircon kernel van mögötte. Pillanatnyilag egyetlen termék van a piacon, ami már a Fuchsia OS-t használja, ez pedig a Google Home Hub, de 2019 óta hivatalosan is létezik a rendszer, elérhető a fejlesztőkörnyezet, amely Flutter nyelven írt alkalmazásokat támogat.

A Fuchsia OS ugyanúgy nyílt forráskódú, mint az Android, fejlesztők szerint természetesen számos megoldást az Androidból örökölt (például a multitasking kapcsán), a Google már egye demót is kiadott, amit fel lehet tenni androidos gépekre, de ezen jóformán semmi nem működik, csak vak ikonok és funkciók vannak. Ugyanakkor mindezidáig arról volt szó, hogy eleinte a Google saját hardveres kínálatában jelenik majd meg a Fuchsia (okostelefonoknál maradva tehát valamelyik Pixel modellben), ám ha a Samsung is beáll a platform mögé, az felgyorsíthatja az Android leváltását.


[+]

Más elemzők azt mondják, hogy az Android és a Fuchsia párhuzamosan lesznek majd a piacon, egyrészt a modern hardvereket a Fuchsia hatékonyabban kezelheti, másrészt a multikernel architektúra miatt könnyebben lehet funkcionálisan megnyirbálni annak érdekében, hogy egészen egyszerű eszközöket is fel lehessen ruházni olyan képességekkel, amelyek lehetővé teszik, hogy más Fuchsia OS-szel rendelkező készülékekkel tudjon kommunikálni egy alapvetően primitív szenzor, vagy okosotthonos berendezés. Így pedig olcsóbban tudják majd a platformot választó eszközgyártók felokosítani a termékeiket.

Hirdetés