A Qualcomm szerint biztonságos a Quick Charge 3.0 USB Type-C-n

Hirdetés

Benson Leung neve az elmúlt hónapokban az olcsó és rossz minőségű USB Type-C kábelek kapcsán bukkant fel, a Google munkatárs Chromebook Pixeljének USB 3.1-es portját ugyanis tesztelés közben hazavágta egy hivatalos standardoktól eltérő paraméterezésű, jóval kisebb ellenállású, Amazonról rendelt kábel. Miután Leung utána járt, kiderült, hogy többek között a OnePlus 2-höz árult USB-C kábel sem felel meg az USB-IF hivatalos előírásainak. Leung neve az elmúlt napokban ismét szóba került, mivel még novemberben jelezte, hogy a Qualcomm Quick Charge 3.0 gyorstöltési technológia paraméterei meghaladják az USB-IF Type-C-re vonatkozó előírásait. Az LG G5 és a HTC 10 is a QC3.0-t kombinálja az USB-C porttal. A PhoneArena megjegyzi, hogy az USB-IF specifikációja szerint az USB-C Vbus ereinek feszültsége 4,45 és 5,25 volt között kell lennie, gyorstöltéskor a G5 viszont 9 voltot is használ, 1,8 amperes áramerősség mellett.

A Qualcomm gyorsan reagált, és a következő sajtóközleményt adta ki: „A Quick Charge csatlakozóktól függetlenül lett tervezve, és olyan eszközben is használni lehet, amelyik USB Type-A, USB micro, USB Type-C vagy más porttal rendelkezik. Amikor egy partnerünk úgy dönt, hogy beépíti a Quick Charge technológiát készülékébe, választhat úgy is, hogy a feszültséget az USB Type-C standardjainak megfelelően határozza meg. Mi nem tudunk negatív felhasználói visszajelzésről, és nem kaptunk hibákról bejelentést az USB Type-C csatlakozóval kapcsolatban.” Ezzel a Qualcomm óvatosan kikerülte, hogy az USB-IF standardjairól beszélni kelljen, érdemes viszont tudni, hogy számos másik vagy korábbi gyorstöltési szabvány is kitolja az előírt határokat, és ugyanúgy megkapták a biztonságos minősítést és a forgalomba kerüléshez szükséges engedélyeket. Az Oppo VOOC-technológiája például speciális kábelt és csatlakozót használ a villámgyors töltéshez, Leung Nexus 6-ja pedig a Motorola turbófeltöltőjével, 12 voltos feszültségen is képes működni, microUSB-n, ergo nem újdonság a mostani vita tárgya.

Az Oppo VOOC-töltőhöz mellékelt kábele a standardtól eltérő microUSB végződést használ
Az Oppo VOOC-töltőhöz mellékelt kábele a standardtól eltérő microUSB végződést használ

Létezik egyébként már az USB-IF-nek egy gyorstöltéshez is használatos standardja USB Power Delivery néven, és az előírt profilokat követve akár 20 voltos feszültség és 5 amperes áramerősség is elérhető lesz USB Type-C-n, ám a Quick Charge 3.0 a Qualcomm saját standardja szerint működik. Eddig egyébként valóban nem lehetett arról hallani, hogy a dolog galibákat okozna, és a QC 3.0-s gyorstöltés is csak akkor kezdődik meg, ha a támogatott készülék és töltőfej „kezet fog”, azaz kölcsönösen azonosítják egymást. Másik mobilt egy Quick Charge 3.0-s adapter például hagyományosan tölt, ahogy egy kompatibilis mobil is csak a megfelelő töltőfejjel etethető szélsebesen. Hiányzik mindenesetre egy olyan piaci standard, amihez mindegyik fél tartaná magát gyorstöltési paraméterei meghatározásakor, az USB-C újabb vitája pedig arra is választ adhat, hogy az olyan gyártók, mint a Samsung, egyelőre miért a régi, microUSB porthoz ragaszkodnak 2016-os készülékeiben.

Azóta történt

Hirdetés