10 pontos? Ütős lett a HTC 10

Annyira rendhagyóra sikeredett a HTC új csúcskészülékének a bemutatója, hogy ha úgy vesszük, a bemutató el is maradt, kedden délután 2 órakor ugyanis egyszerűen élesítették a termékoldalt és azt a tucatnyi videoklipet, amelyek az új mobilt bemutatják. Amit valóban egyszerűen csak 10-nek tituláltak, bár jó eséllyel a HTC 10 formula fog az emberek nyelve hegyéről legördülni. A One sorozatnak tehát annyi, és ez is azt jelzi, hogy az elmúlt évek frissítései után a tajvaniak merőben új utat kívánnak kitaposni, nézzük hogyan!

Az első és legszembetűnőbb különbség a külsőben adódik, bár itt is megmaradtak az olyan alapvető jegyek, mint a unibody fémház vagy az ívelt hátlap, csak éppen egyetlen határozott ív helyett a hátoldal a széleknél laposan le lett csapva, amitől sokkal karakteresebben néz ki a 10 az elődmodelleknél. Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy az ezek túl élesek, mert mindenhol igyekezett a dizájnt a tervezőcsapat komfortosra venni. Elölről a legnagyobb és sokaknak a legfájdalmasabb változás a sztereó BoomSound hangszórók eltűnése jelenti, ám teljesen nem kell lemondani róluk.


[+]

Felül a beszélgetési hangszóró pillantható meg, amely, ha minden igaz, az új BoomSound rendszerben a magas multimédiás dallamok hallatásáért is felel. Erre az oldalra még az optikai képstabilizátorral megtámogatott (!), 5 megapixeles szelfikamera, a fénymérő és a közelségérzékelő került, alulra pedig a kezdőképernyő érintőgombba épített ujjlenyomat-olvasó, két oldalán a vissza és az alkalmazásváltó billentyűkkel. Eltűnt a HTC logó sáv, a vastag fekete káva és persze a kijelző aljáról az androidos gombok is, így nőtt a hasznos képernyőarány.


[+]

A BoomSound HiFi Edition hangrendszer másik tagja a készülék alján elhelyezett „mélynyomó”, és ez, illetve a másik hangszóró is önálló erősítővel rendelkezik a nagy hangerő mellett is kitűnő hangminőségért. A fülesre menő hangminőségért DolbyAudio támogatás, 24 bites DAC és Hi-Res Audio tanúsítvány felel, ez utóbbit az új HTC mikrofonos füles is megkapta.


[+]

A HTC garantálja, hogy a nagy felbontású zenék a drága, minőségi fejhallgatókon is kitűnően fognak szólni, a füleshez pedig a három mikrofont használó zajszűrés is jár. A tajvaniak szoftverei az Android 6.0-n alapuló HTC Sense 8 felületen futnak, amelyhez Motion Launch néven gesztusvezérlési módok is tartoznak, illetve Boost+ titulussal egy rendszergyorsító megoldás, amely igyekszik minden körülmények között villámgyors működést biztosítani.


[+]

A HTC 10 továbbra sem egy apró készülék: az 5,2 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles Super LCD 5 kijelző ugyanis 145,9 x 71,9 x 3,0 - 9,0 milliméteres házban lapul, amely 161 grammot nyom a beépített, nem eltávolítható, 3000 milliamperórás akkumulátorral együtt, amely már a Qualcomm Quick Charge 3.0 gyorstöltési szabványt is támogatja, így megfelelő adapterrel, 30 perc alatt félig tölthető.


[+]

A csatlakozási szabvány most már a HTC 10 esetében is USB Type-C (3.1, 1. generáció), DisplayPort kimenettel (átalakítóval). Bluetoothból 4.2 jár, WiFi-ből kétsávos 802.11a/b/g/n/ac, navis modulból pedig a GPS, a GLONASS és a Beidou műholdakat vevő egység.


[+]

A tajvaniak komolyan rágyúrtak a kamera témára a gyönyörű hátlapon is, amely 12 megapixeles UltraPixel szenzort rejt 1,55 mikronos, azaz a mobilok között méretes képpontokkal. A lencse f/1.8-as rekeszértékű, 26 milliméteres (35 mm ekv.) és 80 fokos látószöget zár be, így rengeteg fény jut a képérzékelőre. Erről az oldalról sem maradhatott ki az optikai képstabilizátor, ezen felül a lézeres autofókusz és a kéttónusú ledes villanópár sem. Teljes értékű kézi mód, 12 bites DNG RAW-ba való rögzítés, hyperlapse, Zoe felvétel és 4K-s videorögzítés is adott.


[+]

A készüléket a négy Kryo magot használó Qualcomm Snapdragon 820 hajtja meg az Adreno 530-as IGP-vel, 4 gigabájt RAM-mal, 32 vagy 64 gigabájtos belső tárolóval és microSD kártyával való bővítési lehetőséggel, akár két terabájtig. A HTC 10 egy nanoSIM-et fogad be, és az európai modell (#UHL) minden errefelé használatos LTE sávot ismer, Cat.9-es sebességlimittel (band 1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 32, akár 450 Mbps/s letöltéskor). A HTC 10 a magyar sajtóközlemény szerint kétféle változatban, különböző Snapdragon processzorokkal lesz elérhető (a hazai termékoldal csak a Snapdragon 820-at említi), méghozzá még ebben a hónapba, sötétszürke, arany és ezüst színekben. A magyar árakat még nem közölte a gyártó.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HTC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés