A Nokia első Windows Phone 7 készüléke

Hirdetés

Pár napja minden a Nokia N9-ről és a MeeGo rendszerről szól. De közben bizony készen van a finnek első Windows Phone 7-re épülő készüléke is, amelyet egyelőre Searay kódnéven fejlesztenek. Az újdonságon természetesen már Mango fut (a WP7 legújabb verziója), szeptemberre várható a piaci bevezetése, s jelenleg még csupán egy kutyaközönséges WP7 figyel rajta, jelen állapotában még nincsen "nokiásítva".

Ugyanakkor a tervek szerint lesz rajta Nokia Hub, Maps és egy olyan bónusz alkalmazás, aminek segítségével más Nokia telefonokról könnyen át lehet költözni a windowsos rendszerbe. Ez viszont azt is jelenti, hogy egyelőre - legalábbis a mostani információk szerint - a Microsoft a Nokiának sem nagyon engedte meg, hogy belepiszkítson a rendszerbe, holott sokan azt várták, hogy a többi gyártóhoz képest a finnek szabadabb kezet kapnak a testreszabás   területén.

Az első készülék - mint telefon - nagymértékben az N9-re hajaz. Ugyanaz a polikarbonát készülékház, ugyanolyan 8 megapixeles, Carl-Zeiss kamerával, ugyanolyan méretben, formával, csak éppen egy bónusz gomb került a telefon oldalára, hiszen a Microsoft előírja a kamera billentyű használatát. Ennél többet nem lehet egyelőre tudni, de feltételezhetően a hardver többi eleme is nagyon hasonlóan alakul majd, jelenleg még nincs szó kétmagos processzorról és egyéb durvaságokról.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az N9-nek és a MeeGo-nak mi értelme van egyáltalán. Lesz újabb MeeGo rendszerű telefon a jövőben, ha itt a WP7? És ezekre egyelőre még Stephen Elop is elég homályos választ adott, szó szerint úgy fogalmazott, hogy az N9 bemutatásának az volt a célja, hogy bizonyos innovatív megoldásokat a jövőben is felhasználjanak. Ilyen a felhasználói felület, a Qt fejlesztői környezet, illetve a unibody készülékház - amit ugye már rögtön fel is használtak a Searay esetében. De hogy várható-e a jövőben MeeGo alapú telefon... erre már nem tért ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények

  • A Nokia jövője

    A barcelonai sajtótájékoztató után világossá vált, hogy merre megy tovább a Nokia. WP7, Meego, Symbian, kérdések és válaszok.

Hirdetés