A japán-koreai viszony ellátási gondokat okozhat

Az amerikai-kínai feszültség mellett Japán és Dél-Korea viszonya is komoly gondokat okozhat az iparágban.

Az Egyesült Államok és Kína viszonya lassan rendeződni látszik, de a Japán és Dél-Korea közötti fokozódó feszültség újabb problémákat jelenthet az iparágban. A Reuters információi szerint Japán július negyedikével exportkotlátozásokat vezet be Dél-Koreával szemben. A fluorozott poliimid, a rezisztréteg és a nagy tisztaságú hidrogén-fluorid kivitelének szigorítása többek között a Samsungnak, az LG-nek és az Apple-nek is közvetlen károkat okozhat. A fent nevezett anyagok létfontosságúak a félvezető- és kijelzőpanel gyártásban, amiben mindkét vállalat érintett, az Apple pedig az iPhone-okhoz szükséges alkatrészekben szenvedhet hiányt, ha előbbi kettő nem jut alapanyaghoz.


(forrás: Reuters) [+]

Japán és Dél-Korea viszonya múlt októberben vált ismét feszültté, miután a dél-koreai Legfelsőbb Bíróság határozatban szólította fel a japán Nippon Steelt a második világháborúban kényszermunkára ítélt négy dél-koreai munkás kártalanítására. Japán teljes mértékben elutasítja az ítéletet, szerintük a kényszermunka kérdését 1965-ben maradéktalanul tisztázták a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételekor, Dél-Korea kártérítési követelésének teljesítése elképzelhetetlen.

Középen Lee Chun-shik (kerekesszékben), a kényszermunka egyik áldozata.
Középen Lee Chun-shik (kerekesszékben), a kényszermunka egyik áldozata. (forrás: UPI)

A tranzisztorok helyét extrém ultraibolya litográfiával (EUV) jelölik ki, ami a fotoszenzitív rezisztréteg közvetítésével kerül a lapkára, a nagy tisztaságú hidrogén-fluorid pedig bemarja a szilíciumba a mintázatot. Világszinten a fluorozott poliimid és reziszt 90%-át, valamint a nagy tisztaságú hidrogén-fluorid 70%-át Japán állítja elő, az exportfeltételek szigorítása komoly problémákat okozhat a dél-koreai félvezető és kijelzőgyártóknak. Mondjuk, a Samsungnak és az LG-nek.


(forrás: Samsung)

Japán nem kezeli többé kiemelt prefernciával ezen anyagok Dél-Koreába exportálását, az exportőröknek így engedélyeztetni kell minden szállítmányt, ami Dél-Korába megy. Az exportengedélyek elbírálása akár 90 napot is igénybe vehet, ami nagyon megnehezíti az alapanyaghoz való hozzájutást, alternatív beszerzési lehetőség pedig nem nagyon van, tekintve, hogy a szükséges mennyiségben csak Japán rendelkezik az anyagokkal.

Az Apple is kezdhet aggódni a 2019-es iPhone-ok és Apple Watch modellek miatt, noha nemrég invesztáltak 100 millió dollárt a Japan Display Inc. gyártókapacitásának növelésébe. Az OLED panelek 90%-át viszont a Samsung állítja elő, a második legnagyobb gyártó pedig az LG 7%-kal. Mindenki más (Sharp, TCL, BOE) pedig éppen elkezdett próbálkozni, ami az egyelőre alacsony kihozatal, nem kielégítő kapacitás és körülményes gyártástechnológia miatt biztosan nem fog kellő mennyiséget generálni, ha a dél-koraiak, főleg a Samsung, ellátási gondok miatt kiesnek az egyenletből.

Abe Shinzo, japán miniszterelnök (balra) és Mun Dzsein, Dél-Korea elnöke
Abe Shinzo, japán miniszterelnök (balra) és Mun Dzsein, Dél-Korea elnöke

Januárban Japán megkísérelt párbeszédet kezdeményezni a kényszermunka kérdéséről és a kártérítési követelésről, de Dél-Korea nem reagált a felkérésre. A japán exportkorlátozásról szóló döntést követő jelenlegi helyzetet egyelőre egyik fél illetékes minisztériumai sem kommentálták.

Azóta történt

Előzmények

  • Újra üzletelhet a Huawei amerikai beszállítókkal

    Találkozott és megbeszélt a kínai és az amerikai elnök, ezután Trump azt nyilatkozta, hogy a Huawei megint kaphat amerikai alkatrészeket. De még nincs lefutva a történet.

  • Mi lesz veled, Huawei?

    Egy hét alatt fordult a világ a legnagyobb kínai távközlési cég jövőjét illetően. Miért történt, mi történt, mi lesz ezután?

  • 90 nap haladékot kapott a Huawei

    Ennyi időre felfüggesztette az amerikai kormányzat az embargós intézkedéseket, hogy a piacok fel tudjanak készülni a változásokra.

Hirdetés