A 99 dolláros iPhone 3G átrendezheti a piacot

Az iPhone 3G S modell bemutatását követően a korábbi iPhone 3G készülék ára az eredeti 199,99 dolláros árról 99,99 dollárra csökkent, mely Roger Entner, a Nielsen’s Telecom Practice piackutató elemzője szerint igen komoly nyomást gyakorolhat majd az amerikai szolgáltatókra és készülékgyártókra. A piackutató szerint az Apple korábbi üdvöskéje így a piac valamennyi 49 dollár feletti áron kínált készülékének közvetlen riválisává vált, még a magas havidíja ellenére is, vagyis a konkurens szolgáltatók és készülékgyártók is új stratégia után kell hogy nézzenek, ha ringben akarnak maradni.

Hirdetés

Entner szerit a készülékek vételára mindenképp csökkenni fog az év hátralévő részében, melyet részben a növekvő szolgáltatói ártámogatás fogja pótolni, de várhatóan a gyártók számára is nehezebb idők következhetnek be, hiszen a szolgáltatók igyekszenek majd beszállítóikra terhelni a veszteségeiket, vagyis a gyártói és szolgáltatói nyereség is komoly mértékben csökkenhet. Az elemző szerint az sem kizárt, hogy a szolgáltatók növelni fogják a havidíjaikat, hiszen az AT&T kínálatában az iPhone-hoz tartozó havidíj is 70 dollár körül alakul, ám a Verizon által havi 99 dollárért kínált minden hálózatba korlátlan beszélgetést, üzenetküldést és korlátlan adatátvitelt is magában foglaló tarifacsomag gyakorlatilag maximalizálta a havidíjakat, melyet már csak a nyereség csökkenése követhet.

Az „iPhone-hatás” azonban nem tart majd örökké hiszen a szolgáltatók kizárólagos forgalmazási joga hamarosan lejár, melyet követően mások is felvehetik majd kínálatukba az Apple üdvöskéjét. Ezen túlmenően azt sem szabad elfelejteni, hogy hardveres szempontból az új iPhone 3G S már nem tartozik az élvonalba, hiszen kijelző és kamera terén is messze elmarad már a konkurencia ajánlataitól, valamint kényelmes kezelőfelülete mögött is kezdenek felzárkózni a gyártók. Elég megemlíteni a webOS teljesen integrált megoldását, vagy a Samsung és LG legújabb 3D kezelőfelületét, melyek testreszabhatóság is megjelenés terén is újat alkottak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés