A 3,5 milliméteres jack csatlakozó a múlté?

Múltkor az iPhone 7-tel kapcsolatos pletykák, most pedig a LeEco (korábban LeTV) három új mobilja kapcsán merült fel, hogy szép lassan kezdhetnek eltűnni a jack csatlakozók a mobilokról. Az Oppo az R5s-re például azért nem tett jack kimenetet, mert a 4,9 milliméteres „vastagsággal" rendelkező készülékházba egyszerűen nem fért volna bele a port. Ennek ellenére azonban nem valószínű, hogy ez öli majd meg a csatlakozókat, hiszen a túlzott vékonyítás számos olyan problémát vet fel (pl. hőelvezetés, akkumulátor és kamerarendszer elhelyezése, stb.), ami miatt egyébként sem lenne racionális papírvékony mobilokat csinálni, ráadásul azt se felejtsük el, hogy jack csatlakozóból 2,5 milliméteres szabvány is létezik.

Oppo R5s oldalról
A döbbenetesen vékony Oppo R5s-nél microUSB-jack adapterrel oldották meg az audio kimenetet. [+]

Elképzelhető, hogy néhány év múlva már szinte mindenki Bluetooth-alapú vagy hasonló, vezeték nélküli headsetekkel fogja használni a mobilját, hiszen a technológia hatalmas léptekkel fejlődik, és manapság már nem kerül horrorisztikus összegekbe egy normális minőségű példány sem ezekből. Érdemes azonban számolni a hátrányiakkal is, többek között azzal, hogy a mobil, a táblagép, az okosóra és a többi apróság mellett a fülhallgató is egy olyan eszköz lehet, amit sűrűn kell tölteni, és véletlenül pont akkor merül majd le, amikor nagy szükségünk lenne rá. A LeEco azonban elsődlegesen nem vezeték nélküliségben gondolkodik, hanem az adatátvitelre és töltésre használható USB Type-C csatlakozóval próbálja megoldani a jack csatlakozó hiányát. A megoldás előnye lehet, hogy digitális formában jut el a kimenetig a hangfájl, így jóval kevésbé függ majd a mobiltelefonban lévő DAC-tól, jelfeldolgozó egységtől és erősítőtől, hogy milyen minőségben szólal meg a zene, illetve az aktív zajszűrős fülhallgatókba így nem kell majd akkumulátort építeni, hiszen a Type-C-n keresztül kellő áramot lesznek képesek felvenni. Hátránya azonban, hogy ezzel a megoldással nem tudjuk majd zenehallgatás közben tölteni a mobilunkat, hiszen a csatlakozó foglalt lesz, illetve még az is kérdéses, hogy a fülhallgatókba milyen forrást fognak majd elhelyezni.

Mindkét fülhallgatónál kiemelik a reverzibilis csatlakozót. Vajon ezt előnyként kéne felfognunk a 3,5 milliméteres jack-kel szemben?
Mindkét fülhallgatónál kiemelik a reverzibilis csatlakozót. Vajon ezt előnyként kéne felfognunk a 3,5 milliméteres jack-kel szemben? [+]

A LeEco két fülhallgatót mutatott meg, mindkettő egy úgynevezett CDLA (Continual Digital Lossless Audio) szabvány szerint működik, amit egy új megoldásként aposztrofáltak. A kisebbik fülhallgató egy EarPods-hoz hasonló kialakítással rendelkező earbud, 14 milliméteres, dinamikus meghajtóval, az állítások szerint visszafogott basszusokkal. A nagyobbik egy aktív zajszűrős, over ear fejhallgató, amivel kapcsolatban sok dolgot nem árult el a gyártó, a zajkizárás minőségét azonban a Bose QC25-höz hasonlítják, tehát az önbizalmukkal biztosan nincs baj, viszont sokkal több információra lenne szükségünk ahhoz, hogy legalább el tudjuk képzelni, milyen minőségűek lesznek a kütyük.

A jack csatlakozó megszüntetésével a lábkiosztásból eredő problémák is megszűnnének.
A jack csatlakozó megszüntetésével a lábkiosztásból eredő problémák is megszűnnének. [+]

Összességében elmondhatjuk, hogy a 3,5 milliméteres jack csatlakozóknak még a mobilokon is van jövőjük, idővel pedig kiderül, hogy a mobilos cégek, illetve a nagyobb fej- és fülhallgatógyártók mennyire akarnak majd átállni az új szabványok valamelyikére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LeEco

Azóta történt

Előzmények

  • Április 20-án érkezhet a LeEco Le 2

    Sajtóeseményt tart a fenti napon a LeEco, ahol várhatóan a Le 1s folytatása lesz a főszereplő. A feltörekvő vállalat alelnöke egy kamerafotót is közzétett.

Hirdetés