3 nm-es chippel készülhet az A17 Bionic

Kétféle TSMC node-ot használhat az iPhone 16 család, és kétféle 3 nm-eset az Apple.

Váratlant és vitathatót húzott az Apple, amikor az igencsak drága iPhone 14 és 14 Plus alapmodelleket tavalyi, 5 nm-es hardverrel jelentette be, nem mintha az Apple A15 Bionic gyenge volna. Az A16 Bionic a TSMC 4 nm-es node-jával viszont határozottan erősebb, és az almások szerint takarékosabb is, amit sajnos csak az iPhone 14 Pro és Pro Max használhat ki.

Őserő lakozhat az iPhone 14 Pro folytatásában, 3 nm-es csíkszélességre váltva
Őserő lakozhat az iPhone 14 Pro folytatásában, 3 nm-es csíkszélességre váltva [+]

A kettősség maradhat jövőre is, sőt: hármas elosztás lehet a TSMC 3 nm-es node-jainak bekapcsolódásával, írja a Nikkei Asia. Az első generációs N3 node-ot a jövőre érkező iPadek használhatják először Cupertino részéről, míg az Apple M3 és A17 Bionic chipek mindjárt a fejlettebb N3P node-ot foghatják munkára valamivel később, további teljesítmény- és fogyasztásbeli hasznokat húzva. Kitalálható, ki húzza majd a rövidebbet: az iPhone 15 és 15 Plus állítólag marad 4 nm-en, és a jövőre már egy éves A16-ot veti majd be.


Az Apple 15 és 15 Plus pórol járhat: jövőre is egyéves hardvert kaphatnak (forrás: Apple) [+]

Mindez arra enged következtetni, hogy az Apple hardveresen és kamerában is nagyobb szakadékot szeretne látni szimplán drága és ultraprémium csúcseszközei között. Ennek részben az is lehet az oka, hogy hardvergenerációról hardvergenerációra nőnek a chiptervezési költségek, és 5-ről 3 nm-re váltva ez 30%-os pluszterhet jelenhet már a tervezőasztalon, és ugyebár a gyártási költségek sem alacsonyak.

Azóta történt

Hirdetés