242 millió euróra büntették a Qualcommot

Az FTC után az EU is elmarasztalta a félvezető óriást, ezúttal UMTS chipjeinek versenyellenes árazása miatt. Az amerikai ügybe viszont közbeszólt az Igazságügyi Minisztérium.

Sűrű napjai vannak a Qualcomm jogászainak: áprilisban, a színfalak mögött sikerült lezárni az Apple-lel való pereskedést, amiből egyértelműen a félvezető óriás került ki győztesen, májusban viszont elmarasztalta az Amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság agresszív licencelési politikája miatt. A döntés értelmében a Qualcommnak lényegében újra kell kötnie licenc és modem keretszerződéseit partnereivel, ami komoly erőfeszítéseket igényel és az elemzők szerint jelentős bevételkiesést hozhat, ami főleg most kellemetlen, amikor az 5G éra éppen berobban, és sorra kapja a cég az újabb megrendeléseket.


(forrás: EDNH) [+]

A Qualcomm ezért időt kért az egyik kerületi fellebbezési bíróságon, ezt ugyanakkor elutasították. Most viszont váratlanul közbelépett az Amerikai Igazságügyi Minisztérium, méghozzá a vállalat mellett, amely így haladékot kapott, és lélegzetvételnyi időhöz jutott. Az indoklás szerint a Qualcommnak kulcsszerepe van az Amerikai Energiaügyi Minisztérium vezetékmentes telekommunikációjában, így például a nukleáris infrastruktúrában, és pont az ötödik generációs hálózatokra való átállásban vethetne gátat, ha most kellene a vállalat struktúráját az FTC döntésének értelmében átalakítani.

A Qualcomm San Diego-i központja
A Qualcomm San Diego-i központja (forrás: Qualcomm) [+]

Rövidtávon erre most haladékot kapott, az Atlanti-óceán másik oldalán azonban fájhat a feje: az Európai Bizottság 242 millió eurós, azaz mintegy 80 milliárd forintos büntetést szabott ki rá, amiért a 3G érában visszaélt piaci erőfölényével. Az EU álláspontja szerint a Qualcomm megszegte az unió trösztellenes törvényeit, amikor UMTS chipjeit áron alul szállította partnereinek, így kiszorítva a piacról a brit Icerát, amely még 2015-ben panaszolta be a Qualcommot. A vállalat 2009 és 2011 között élt vissza piaci hatalmával, a Huawei-nek és a ZTE-nek annyira olcsón árulva chipjeit, hogy azzal ellehetetlenítette vetélytársát. Az Icera végül az Nvidia szárnyai alá került, majd 2015-ben lényegében lehúzta a rolót. Nem ez az első köre egyébként a Qualcommnak az Európai Bizottság előtt, és másutt is trösztvádakkal kell szembenéznie.

Előzmények

Hirdetés