Először 100 GB felett a mobilok átlagkapacitása

A Counterpoint Research szerint az almás telefonokból választják a legnagyobb tárhely variációkat.

Hirdetés

Pár éve esszenciális volt a jack kimenet, ma viszont elég sok jófajta Bluetooth füles és fejhallgató akad, hogy kevésbé rójuk meg a gyártókat a 3,5 milliméteres port kimaradásáért. A tárhely bővítés hiányát pedig azon egyszerű okból egyre kevésbé fájdalmas dolog megbocsátani, hogy az UFS és egyéb, ultragyors tárolók sebességével a legjobb microSD kártyák sem tudnak versenyezni. Azért még mindig sajnálatos, ha egy-egy mobilok kihagyja a bővítés lehetőségét, viszont örvendetes, hogy már igen olcsón előfordulnak 64 GB-os kiszerelésű telefonok, sőt: 100 ezer forint alatt is találkozni 128 GB-ossal, míg felette előfordul 256 GB-os, vagy még nagyobb.

A Counterpoint Research tavaly év végi kutatása szerint 2020-ban lépte át először (vélhetőleg az abban az esztendőben értékesített) okostelefonok átlagos tárhely mérete a 100 GB-ot, ami azért nagyon sok app, játék, zene, fénykép és videó tárolására elegendő. Az élen az iOS-es eszközök jártak, átlag 140,9 GB-tal, azaz sokan választottak mindjárt kövérebb tárolóval szerelt iPhone-t vagy iPadet. Persze! – kiálthatnak fel a cinikusok, mivel nincs microSD foglalat, sem pedig belépőszintű, almás eszköz. Ami az Androidot illeti, ott 95,7 GB-on állt meg az átlagos tárhelyméret, ami pedig az éves növekedést, a zöld robotos mobilok így is 20,5% extra tárterülettel gyarapodtak egy év alatt, míg az iOS-esek mindössze 5,6%-kal. Megjegyzi a kutatócég: előfordul már 512 GB-os opció is itt-ott, és vélhetőleg több lesz a kuriózumnál hamarosan egy-egy 1 terabájt tárhelyet kínáló eszköz.

Előzmények

  • Apple iPad Pro 12.9 (2020) - laptop helyett?

    Cupertinóban egyre inkább be akarják bizonyítani, hogy nincs szükség a mindennapokban asztali operációs rendszerre: Magic Trackpaddel és egyéb asztali kiegészítőkkel próbáltuk ki a legnagyobb új iPadet!

Hirdetés