Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne

Az idei Xiaomi csúcsszéria egyelőre legkisebb darabja sokat tud, nagyon kézkomfortos és már a HyperOS dolgozik rajta, de becsúszott néhány baki.

Adatátvitel, akkumulátor

Egy Snapdragon 8 Gen 3-mal nem lesznek adatátviteli problémáink, minden 4G/5G hálózat támogatása megvan, az összes szabványos WiFi hálózatra stabilan felkapaszkodik a gép, jó a beszélgetési hangminőség, az 5.4-es Bluetooth is minden bigyómmal hajlandó volt beszélgetni, van NFC, végre 3.2-es az USB, plusz ha máshol is, de továbbra is adott az infraport a hozzá kapcsolódó alkalmazással egyetemben. A kétcsatornás GPS mellett GLONASS, BDS, GALIELO, QZSS és NavIC műholdakat is láthat a mobil, a pozíciószerzés villámgyors. Nem hiányzik az eSIM támogatása sem, a közelségszenzor is fizikai, nem pedig virtuális.

[+]

Az akkumulátor mérete valamelyest növekedett, 4610 mAh-ra hízott a telep, ami még mindig nem éri el az iparági átlagnak tekinthető 5000 mAh-t. Az üzemidő eléggé függ attól, hogy mennyire hajtjuk meg a gépet, a tesztidőszakban kapta rendesen a terhelést, de egy dolgos munkanapot ki fog bírni, Full HD videót például 30 órán át tudott lejátszani WiFi-ről streamelve. Ha tölteni kell, akkor a gyári adapterrel ez iszonyú gyors (fél óra alatt csurig lehet rámolni az akkut), amúgy PD3.0 (20 wattos tempó) és QC4 kompatibilis a termék. Vezeték nélkül akár 50 wattos töltési sebesség is elérhető, de ehhez a megfelelő padra lesz szükség, visszafelé pedig 10 wattal tud más cuccokat árammal ellátni.


[+]

Xiaomi 14
Pro
Relatív kompakt formavilág
Remek fotós képességek, jó szenzorzoom
Villámgyors hardver, stabil teljesítmény
Friss rendszer és kezelőfelület, 4/5 év támogatás
Jó üzemidő, villámgyors töltés
Gazdag alapcsomag
Kontra
Nagyon kiálló kamerasziget, tokban is billeg a telefon
Bizonytalan fókusz videózásnál gyengébb fényviszonyok esetén
Bepárásodásra hajlamos a főkamera előtti üveg
A HyperOS-re még ráfér némi polírozás
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 8 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 7 pont
Ár (12/512 GB, HUF) 399 990

Összegzés. Nagyon vegyes érzéseim vannak, mert itt most adott volt a lehetőség, hogy hardverben a Galaxy S24 fölé kerekedjen a Xiaomi 14. És odáig ez stimmel is, hogy az Exynos helyett itt a Snapdragon 8 Gen 3 dolgozik, a tárhely pedig alapáron négyszeres és minden esetben UFS4. Bár az ígért 3000 nitet nem tudtuk kimérni, de így is kellően fényes a kijelző, korrekt a felbontás is, mindenképpen a Xiaominál az előny a töltési sebesség kapcsán, plusz akadnak olyan apróságok, mint az infraport, vagy a jóval nagyobb akkumulátor, a csomagban meglevő töltőfej és tok, de van egy csomó olyan hiba, vagy legalábbis az árszinthez nem méltó megoldás, ami miatt ezek az előnyök nem lesznek annyira lényegesek. A párásodó kamera minimum ciki. Nagyon fontos lenne tudni, hogy ez a tesztelői előszéria hibája-e, vagy simán így ment gyártásba a cucc, mi pillanatnyilag négy olyan tesztre már kiadott telefonról tudunk csak Magyarországon, ahol ez jelentkezett. Nem vagyok kibékülve a videós minőséggel sem, de ez inkább tűnik szoftveres problémának, amin még lehet finomhangolni, akárcsak az automatikus esti mód használatán. Kicsit csalódás a nagy dérrel-dúrral beharangozott HyperOS is, mert a mi régiónknál egy csomó funkció nem elérhető (még), ez inkább egy MIUI 15, aminek azért vannak hasznos újításai. Lehet, hogy csak engem zavar a tokban is az asztalon levő telefon billegése, az infraport áthelyezése pedig szokatlan, de funkcionálisan még mindig oké. A Samsung hét évnyi szoftvertámogatása, a DeX, a hamarosan magyarul is elérhető AI funkciók, a kiegyensúlyozottabb kamera és a kompaktabb méret miatt sokak számára akkor is vonzóbb ajánlat lehet, ha amúgy a 25 wattos töltési sebesség miatt kukoricán kéne térdepelniük. Az S24 sem kapott plecsnit idén, a Xiaomi 14 sem érdemli meg, de egy jobb szoftverrel (ami főleg a kamerát kéne érintse és a HyperOS-t vonzóbbá tegye), valamint a párásodási gikszer megszüntetése után ez is egy jó telefon lesz és ilyen-olyan operátori ajánlatok mellett érvényes választás lehet. Majd.

Bog

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés