Sony Ericsson MBW-150 - második kör

Hirdetés

Mi ez és mire jó?

Bluetooth karóra. A fogalom valószínűleg sokak - köztük jómagam - számára újdonságként hat annak ellenére is, hogy a telekommunikációs piacon az efféle kütyük egy ideje már jelen vannak. Tesztünk tárgya az XXL GSM-től kapott Sony Ericsson MBW-150, mely egyeneságú leszármazottja a lassan két éve tesztelt MBW-100-nak.

Sony Ericsson MBW-150 Bluetooth Watch
[+]

Tehát Bluetooth karóra. A fogalom nem keverendő össze az órába oltott mobiltelefonokkal, cikkünk tárgya ugyanis nem egy kommunikációs eszköz, tehát sem önmagában, sem egy mobiltelefonnal összekötve nem alkalmas beszélgetésre. Gyakorlatilag egy Bluetooth egységgel, egy egysoros OLED kijelzővel, egy vibramotorral és pár gombbal több, mint bármelyik normális karóra, funkcionalitása pedig ezen egységekből tevődik össze. A dolog lényege, hogy vezeték nélkül összekapcsolhatjuk Sony Ericsson márkájú telefonunkkal, így az óra figyelmeztet többek között a bejövő hívásokra, az új üzenetekre, valamint készülékünk pár funkcióját tudjuk kezelni az óráról. Nem hangzik különösebben izgalmasan, ugye?

Sony Ericsson MBW-150 Bluetooth Watch
[+]

A gyakorlatban viszont nem olyan rossz a kütyü. Alapvető hibájának tartom, hogy csak és kizárólag Sony Ericsson telefonokkal kapcsolható össze, pontosabban ez így nem kerek: összekapcsolni bármivel össze lehet, csak nem fog működni. Lényegi funkciói gondolom egyértelműek: kijelzi, hogy ki hív minket, a hívást pedig két gombnyomással el tudjuk utasítani - azért kettővel, mert az első gombnyomás csak lenémítja a telefont. Hasznos dolog továbbá, hogy bejövő hívás esetén maga az óra is rezeg, amit ugye határozottan jobban megérez az ember, mint a kabátzsebében táncoló telefont, úgyhogy az óra használatával gyakorlatilag le is némíthatjuk telefonunkat, ami ugye sok kellemetlenségtől kímélhet meg minket. A cucc bejövő SMS-ek esetén is figyelmeztet, ez a funkció viszont finoman szólva is kevésbé kidolgozott, rezeg egyet, majd a kijelzőn megjelenik egy boríték, de az üzenetet elolvasni nem tudjuk. Harmadik hasznos funkciójának az tekinthető, hogy rezgéssel jelzi, ha megszakad a Bluetooth kapcsolat közte és a telefon között. Ez ugye segít elkerülni azt, hogy bárhol elhagyjuk szeretett telefonunkat, ellenben kissé idegesítő, hogy gyakorlatilag a mellékhelységbe sem mehetünk el mobilunk nélkül, mert az óra egyből rezegni kezd.

Sony Ericsson MBW-150 Bluetooth Watch
Ennyi fér a kijelzőre

Az óra utolsó szolgáltatása a zenelejátszó irányítása. Három dedikált zenegomb kapott helyet rajta, melyek segítségével nem csak léptethetünk és pause-olhatunk, hanem a hangerőt is állíthatjuk. A dolog megvalósítására a Bluetooth AVRCP profil ad lehetőséget, szóval semmi varázslat nincs a dologban, ezt bármelyik sztereó Bluetooth füles is tudja - ettől függetlenül hasznos dolog.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés