Samsung B2100 Xplorer - szabvánnyal a strapa ellen

Hirdetés

Bevezető

A B2100 Xplorer személyében újabb strapabíró mobiltelefon érkezett szerkesztőségünkbe. Az elkövető a Samsung, a nagy gyártók közül ugyanis úgy tűnik, hogy egyedül ők vették komolyan ezt a projektet, magyarán a Sonimon kívül szinte kizárólag ők forgalmaznak strapabíró telefonokat - rendben, volt egy Sony Ericsson C702 is. A strapabíró készülékek már csak azért is érthetetlen, mert az efféle kütyüknek nyilvánvalóan elég nagy piaca van, nem kell hegymászónak lenni ahhoz, hogy készülékünket véletlenül leejtsük. Akik ezt már megtapasztalták a saját bőrükön, azok jó eséllyel fognak pályázni valami ilyen masinára.

Samsung B2100 Xplorer
[+]

MIL-STD-810F és társai, avagy a katonai szabványokról

Kissé hülyének éreztem magam, amiért nem mondott semmit az MIL-STD-810F/IP57 szabványduó, ezért utánanéztem a dolognak. Google barátunk az IP57-tel nem tudott mit kezdeni, hírszájtokról azt tudhattam meg, hogy ez valami vízállósági szabvány, de hogy kié és pontosan mit tartalmaz, az öt perc keresgélés után is homály maradt. A MIL-STD-810 már könnyebb diónak bizonyult, lévén van Wiki oldala: ez az Egyesült Államok Védelmi Hivatalának a szabványa, A-tól G-ig minden van belőle, az F 2000. január elsején jelent meg, az eredeti még 1962-ben látta meg a napvilágot. Ütődés és vibráció ellenállásról van szó, magyarán az ilyen jelöléssel ellátott elektronikai termékek masszív gumiborítást kapnak. Pontos adatokat viszont sehol nem találtam, bár odáig eljutottam, hogy le tudtam tölteni a 810F szabvány pontos specifikációját, mely úgy egyébként egy 500 oldalas könyv mindenféle bugyuta, de tudományosnak ható ábrával - egyes weboldalakon ezt a szabványleírást $129-ért árulják, nevetséges, hogy miből meg nem lehet élni manapság. A nagy kérdés viszont az, hogy mit keres egy ilyen megfoghatatlan dolog a mobiltelefonos piacon? Az biztos, hogy a Védelmi Hivatal jól jár vele, ahogy az is, hogy a felhasználók többsége elhiszi, hogy jó cucc az, amiről azt sem tudják, hogy micsoda. Mellesleg én sem tudom, de következtetéseim szerint a MIL-STD-810F 1,2 méterről történő betonra esés túlélését garantálja, míg az IEC 60529 - Degrees of Protection provided by Enclosures nemzetközi szabványban rögzített IP57 skála a készülék kézikönyve szerint 15-35 Celsius fokos hőmérsékleten, 86-106 kPa nyomás mellett, 1 méter mélyen 30 percen keresztül biztosít vízállóságot. Hogy ezek után miért van beleírva a Samsung B2100 Xplorer kézikönyvébe, hogy "a besorolás ellenére telefonja semmilyen helyzetben nem tekinthető vízállónak", azt nem tudom...

Valószínűleg sokan emlékeznek az Ericsson R310-re és a Siemens által készített strapabíró M sorozatra. Ezeknél a készülékeknél még nem röpdöstek mindenféle katonai szabványok, mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy egy porálló készülék bírja a port, de nem pár rövidítés miatt. Napjainkban viszont ebben van a verseny, az egészet pedig a társaihoz képest tényleg strapabíró Sonim XP1 indította azzal, hogy megkapta az egyik szabványban foglalt IP52-es skalárt. Erről elég nehéz pontos információkat találni, lévén a Google-be beírva az említett készülék Mobilarénás tesztjét kapjuk meg első helyen, de mint kiderült, azért van tartalma az elnevezésnek. Az XP1-et a Samsung B2700 követte, mely szintén megfelelt az IEC IP52-nek, amire válaszul a Sonim kiadta a MIL-STD-810F szabványnak és az IEC IP57 skalárnak megfelelő XP3-mat. A Samsung most erre válaszolt az Xplorerrel.

A tesztpéldányt az XXL GSM biztosította, de egy-két héten belül a Samsung is küld majd egy tesztpéldányt, amit egy hasonló célokra kapott Sonim XP3-mal egyetemben szét is törhetünk majd - jelen tesztünkből ez sajnos kimarad. Tartozékokkal nem vagyunk túl jól ellátva, a készülék mellé csupán hálózati töltőt és egy sztereó fülest kapunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés