Hirdetés

Realme Buds Air és Neo - mint két tojás

A mobilok után most két fülhallgatót hoztunk a BBK alá tartozó gyártótól, és bár alapvetően rétegigényt szolgálnak ki, épp emiatt lehetnek hiánypótlók.

Mobilos fronton a Realme már többször bizonyította, hogy az európai piacon is potens modellekkel akar szerepelni, a Realme 6 Pro egy igen jó optimum lett az ár/érték skálán, a 6i az üzemidejével győzhet meg sokakat, az X50 Pro 5G pedig a csúcsmodellre vágyóknak lehet egy reális alternatíva. Kevésbé univerzálisan ajánlható viszont mai bemutatónk két alanya, a Realme Buds Air és a Realme Buds Air Neo, hiszen bár nagyjából ezek is ugyanolyan TWS-ek, mint amiket tucatjával láttunk már itt az oldalon, valami mégis más bennük, ami a használat módjától függően lehet erősen pozitív vagy negatív tulajdonság.


[+]

A két Realme Buds ugyanis ki nem mondva, de teljesen egyértelműen koppintja az első generációs, egyébként még ma is kapható Apple AirPods fülhallgatót, őszintén szólva sokkal kisebb pofátlanságért is kapott már komolyabb szankciót a BBK-csoport másik ismert márkája, a OnePlus. A lényeg viszont nem is az, hogy hogy kanyarodnak az élek, vagy milyen pontosan milyen alakú a vetőcső, a hangsúly inkább itt azon van, hogy ezek nem a ma megszokott, gumiharangos in-ear megoldások, amit manapság a gyártók 99%-a használ, hanem illeszték nélküli, a fülbe lazán becsúszó eszközök.

Nagyon könnyű, kényelmes is, viszont az utcai használata erősen kompromisszumos
Nagyon könnyű, kényelmes is, az utcai használata mégis erősen kompromisszumos [+]

Kinek jó ez? Elsősorban azoknak, akik nem vágynak teljes fizikai elszigeteltségre, hallani akarják a körülöttük történteket, esetleg érzékeny a fülük arra, ha egy konkrét füldugó-szerű eszköz van benn órákon át. Ellenoldalként megemlíthető, hogy ha befele mi tökéletesen hallunk, akkor nyilván kifelé is hallatni fogjuk a tartalmat, amit fogyasztunk, a hallójárat kitöltése nélkül pedig egy ennyire aprócska eszköz nem adja azokat az élénk, energikus mélyhangokat, amiket a hallójárat elszigetelése mellett át tudna. Megemlíthetjük még, hogy az in-ear illesztékeivel nagyon jól lehet játszani a különböző fülméretekhez, és itt erre nincs lehetőség, de ez egyébként nem komoly probléma, mert nagyon ergonomikus az eszközök kialakítása és súlyelosztása, így ez az esetek többségében nem fog gondot jelenteni.


[+]

A dobozok között alapvetően minimális a különbség, a gyártótól megszokott élénksárga karton mindkettő, és a belső kialakítás is megegyezik, felül a fülhallgató, alatta a használati utasítás, alatta pedig a kábel, ez utóbbiban van némi különbség, hiszen az olcsóbbnak microUSB-s, a drágábbnak pedig Type-C-s vége van, nyilván a töltőtoknak megfelelően. A két termék egyébként gyakorlatilag külsőre, méretre is teljesen megegyezik, persze olyan egy-egy krómcsík lemaradt az olcsóbbról, de ezzel talán mindenki együtt fog tudni élni.

A 13 mm-es hangkeltő a TWS-átlagnál méretesebb
A 13 mm-es hangkeltő a TWS-átlagnál méretesebb [+]

Párosítani és használni nagyon egyszerű a kütyüket, szokásos, gombot hosszan nyomós, majd telefonnal megkeresős módszerrel működik, és ha egyszer megismerték egymást, utána már gyakorlatilag mindig azonnali, mire kivesszük a tokból és betesszük a fülünkbe, már biztosan kapcsolódtak a telefonunkhoz, persze csak ha be van kapcsolva a forráson a Bluetooth. A kütyük kezelése nagyjából közepesre értékelhető, az érintésérzékeny felületek pontosak voltak minden alkalommal, viszont a hangerőállítás abszolút hiányzik róluk, és visszalépni sem lehet a számok között, csak előrefelé.


[+]

Mivel aktív zajszűrésről nem beszélhetünk, így módok közül mindösszesen kettőt kapunk, az egyik egy zenei mód, ami a legjobb hangminőséget igyekszik kihozni az SBC/AAC kodekből, a másik pedig egy gaming mód, amivel akár 119,2 milliszekundumra csökkenthető a késleltetés, cserébe nagyjából az eredeti tömörítés 51%-ára préseli össze a tartalmat. Csendes környezetben tényleg egészen szép hangok tudnak kijönni belőle, a térérzet is egészen más (bizonyos értelemben akár jobb is), mint egy in-ear esetén, viszont ahogy zajosabb környezetbe érünk, hangerővel kell kompenzálni az izoláció hiányát, ami viszont nem túl jó, sőt, egyáltalán nem ajánlott irány. Marad az otthoni, vagy csendes irodai zenehallgatás, amire viszont lehet, hogy az ember már nem egy 4 grammos, könnyen hordozható fülhallgatót akar választani, hanem valamit, ami kategóriákkal komolyabb audio-élményt ad, mondjuk fejhallgatós vonalon. A maximális hangerő egyébként tényleg meglepően komoly, a 13 milliméteres dinamikus hangkeltőt rendesen meghatja a beépített erősítés, és ha csend van körülöttünk, akkor nem marad el a dinamika élménye sem, ráadásul az alapzaj is minimális.


[+]

A normál Buds Air nem csak Type-C csatlakozóval, hanem akár vezeték nélkül, Qi-alapon is tölthető, a Neo esetén normál microUSB-s opciónk van. A 3 óra üzemidő a fülesekre kicsit optimistának tűnik, persze a gyártó külön jelzi is, hogy 50%-os hangerő mellett, kizárólag zenehallgatással értelmezendő, ha telefonálunk is, és esetleg a hangerőt is feljebb toljuk, akkor 2 óra alá is lehet vinni, ami bizonyos esetekben már tud szűkös lenni. A tokok egyébként 4-5 alkalommal feltöltik a fülhallgatókat, ami mindenképpen jó hír, viszont gyorsnak egyáltalán nem mondható a művelet, legalább fél órát kell várni, mire újra érdemi mennyiségű hallgatható időt kapunk.


[+]

15 990, illetve 24 990 forintos árról beszélünk az olcsóbb és a drágább fülhallgató kapcsán, mindezt úgy, hogy a hangminőségben drasztikus különbség nincs, inkább a kialakítás egy-egy aprósága, és leginkább a tölthetőség tesz különbséget az eszközök között. Valószínűleg a Realme is rájött, hogy ekkora felárat kevesen akarnak majd kifizetni a drágábbért, így a saját EU-s webshopjukból már el is tüntették a drágábbat, de itthon több helyen elérhető még mindkettő. Ha kimondottan earbud kialakítású fülhallgatót keresnék magamnak vezeték nélkül, minden további nélkül megvenném a microUSB-s Neót, viszont továbbra is azt érzem, hogy a true wireless kategóriában - ahol fő szempont a hordozhatóság - továbbra is a rendes izolációt nyújtó, akár aktív zajszűréssel is megtámogatott hallójáratba illeszkedő megoldások lesznek igazán jók.

szentkuti11

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés