Mobilos chipsetek összehasonlítása 2010 elején

Hirdetés

Előszó

Az okostelefonok elterjedése miatt napjainkra nagyon fontos kérdéssé vált, hogy egy adott telefonban milyen processzor található. Pár évvel ezelőtt ilyesmin még nem nagyon gondolkodott senki, a "hétköznapi" mobiltelefonokban senkit nem érdekelt, hogy milyen központi egység ketyeg, a Symbian és a Windows Mobile alapú készülékeknél pedig az órajelből nagyjából láthattuk, hogy mennyire gyors az adott hardver. Napjainkban már teljesen más a helyzet, lassan több okostelefon van piacon, mint "sima", ráadásul mindegyikben más és más hardver van, az órajelnek pedig lassan már köze nincs a tényleges sebességhez, tehát ez alapján nem nagyon lehet tájékozódni. A zűrzavar a Mobilaréna fórumain jelen van, mi legalábbis úgy látjuk, hogy nagyon sokan elvesztek a különféle nevek és technológiák hálójában. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy végigvesszük a napjainkban piacon lévő, illetve hamarosan érkező megoldásokat — nem csak a processzorokat, hanem a grafikus chipeket és az SoC-kat is. De előtte alapozzunk.

PDA in hand
Vajon milyen processzor van benne?

Egy mobilkészülékben lévő CPU-val (Central Processing Unit, azaz központi feldolgozóegység) szemben egészen mások az elvárások, mint egy asztali számítógépben lévő társával. A mérnökök keze a fogyasztás és a melegedés miatt is nagyon meg van kötve, egy efféle chipnél nem létezik olyan, hogy "kicsit jobban melegszik, mint kellene neki, de rárakunk egy nagyobb hűtőt és nem lesz gond". A mobilokba szánt processzorokat ugyanis leginkább semmi, legfeljebb egy miniatűr hűtőborda frissíti fel a nagy számolgatás közepette, az pedig nyilván nem járja, hogy a telefon a felhasználó kezében 80 fokosra hevüljön használat közben. A fogyasztás szintén nagy probléma, a teljesítmény és az üzemidő között meg kell találni azt a finom egyensúlyt, mellyel a felhasználó és a gyártó is elégedett lehet — főleg, mert az akkumulátorok az egyedüli részek a mobiltelefonokban és egyéb hordozható cuccokban, melyek gyakorlatilag évek óta nem fejlődtek, magyarán a processzorgyártóknak tényleges újításokat kell eszközölniük, nem elég a már létező architektúrájú chipeket nagyobb órajelen futtatni.

Snapdragon
Így néz ki a híres Snapdragon

Az eltérő elvárások miatt a mobilos processzorok piacának szereplői egészen más nevek, mint akikkel a Prohardveren nap mint nap találkozhatunk. Ott ugye gyakorlatilag két fontos versenyző van (az Intel és az AMD), mellettük pedig pár apróbb vállalat próbál labdába rúgni (jellemzően a VIA), míg a mobilos piacon minden egyetlen egy architektúrából indul ki, ami kicsit kiegyensúlyozottabb versenyt eredményez. Az ARM neve biztosan sokak számára ismerős, csak úgy, mint a Qualcommé vagy a Marvellé. A következő oldalon az ARM-processzorok történetét mutatjuk be.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés