Hirdetés

Mit várunk 2021-ben a mobilpiactól?

Jön valami forradalmi újítás? Hogyan változnak az erőviszonyok? Melyik cégre érdemes a leginkább odafigyelni? Jósolgatunk.

Ami nem változik: kijelzők

Lehetünk szkeptikusak is. Mondhatjuk, hogy jövőre sem fognak megváltozni érdemben a jelenleg ismert okostelefonok, továbbra is érintőkijelzős tepsiket fogunk használni, amelyek nyilván picit gyorsabbak, picit ügyesebbek, picit jobbak lesznek, mint az idei modellek, de nagy áttörésre ne számítsunk, holott mostanra már egy csomó olyan technológia ott ácsorog a képzeletbeli kapuban, amikről már évek óta beszélnek. Egyiket-másikat kis szériában gyártják is.

Ez csak koncepció, nem valószínű, hogy látunk idén ilyesmit
Ez csak koncepció, nem valószínű, hogy látunk idén ilyesmit [+]

Három olyan alkatrész van, ami érdemben meg tudná változtatni a telefonok világát. Az egyik a kijelző. Az, hogy milyen a felbontás, már egy ideje nem annyira izgalmas, a Full HD a legtöbb júzernek vidáman megfelel telefonnyi méretben. Persze lesz idén is QHD és 4K, meg fognak szaporodni a 60 Hz feletti képfrissítésre képes modellek, ezek persze örömteli fejlemények, de nem változtatják meg szignifikánsan azt, amit egy kijelzőről gondolunk.


[+]

Az változtatná meg, ha tömeggyártásban, elérhető áron jönnének a hajlítható kijelzők, de nem 2021 lesz az az év, amikor a Nokia 3.X-ben ilyesmivel találkozunk. A Samsung és a Motorola már egy ideje tud ilyesmit kínálni (Z Flip, Z Fold 2, RAZR), a többiek pedig szépen kivárják, mire a technológia kiforrottabb lesz és nem csak félmilliós cuccokban lehet elsütni. Prototípussal és ilyen-olyan irányba hajlítható koncepciókkal tele a padlás, csak éppen ezekből alig-alig lesz tényleges termék. És még az sem egyértelmű, hogy mi a jó irány, a Z Flip és a RAZR félbehajtható telefonja, vagy a Z Fold 2 táblagéppé hízó terméke is életképes, nem is beszélve az éppen a cég jövője szempontjából sokkal fontosabb dolgokkal elfoglalt Huawei másik irányba hajló megoldásáról.

Xiaomi koncepció
Xiaomi koncepció [+]

A hajlítható kijelzős telefonok gyártásának jelenleg két akadálya van. Nem tudjuk, hogy mennyire tartós és hibamentes a dolog (azért a Fold kapcsán bőven voltak problémák), illetve irtó drága. Egyik sem fog varázsütésre megoldódni, ez egy lassú folyamat, ahol a tapasztatok és a nagyobb volumenű gyártás hozza majd szépen el a megbízhatóbb és kedvezőbb árú megoldásokat, egyszer csak majd azt vesszük észre, hogy szépen csökken az árolló egy ugyanolyan hardveres képességekkel felvértezett normál és hajlítható modell között. Idén — ha valamelyik kínai banda nem húz valami váratlant — a Samsung hozhatja el az első ilyen pillanatot, ha valóban egybegyúrják a Note és a Fold szériát. A Note sem egy olcsó gép, pont ki lehet váltani a Fold következő generációjával, ha belerakják az S-Pent. És miért is ne csinálnák, egy kinyitott Fold szinte ordít egy ilyen megoldásért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés