2018. január 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Tudástár rovat

Az akkumulátorokról

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megpróbálunk eloszlatni néhány tévhitet, többek között a misztikus 3x16 órás első töltést és a Lithium-Polymer felsőbbrendűségét.

Nikkel alapú telepek

A mobiltelefonokban található akkumulátorok alapvetően négy kategóriába sorolhatóak. Régebben Nikkel-metál hidrid (Ni-Mh) vagy Nikkel-Cadmium (Ni-Cd) erőforrásokat használtak, manapság már szinte minden új telefonba Lithium-Ion, vagy Lithium-Polymer telep kerül. Az első gyárilag is Lithium-Ion akkumulátorral szerelt készülékek közé tartozott a Nokia 6210, Lithium-Polymer telepet pedig elsők közt az Ericsson T28-ban és a Benefon Q-ban találhattunk. Az alsó kategóriás készülékek között még 2003-ban forgalamba hozott modellek is vannak Ni-Mh erőforrással, ilyen például a Trium Mars, a Nokia 3330, vagy az itthon nem forgalmazott Philips Ozeo. Manapság azonban már a legolcsóbb telefonok is Li-Ion akkuval kerülnek eladásra, és a régebbi telefonokhoz is kaphatóak már olykor gyári, de legtöbbször utángyártott Li-Ion telepek.

A Nikkel-metál hidrid energiaforrások nem használhatók fel azonnal megvásárlásukat követően, mindenféleképpen fel kell őket tölteni. A legelső töltés az ún. formázás, meghatározó fontosságú az akkumulátor élettartama szempontjából. A gyári töltéssel - egyfajta üzempróba - rendelkező energiaforrás nem alkalmas a telefon üzemben tartásának biztosítására formázás nélkül. A telefonra való illesztést követően hosszabb távon a formázatlan akkumulátor veszít élettartamából. Az akkumulátor formázását kikapcsolt készüléken kell megkezdeni! A formázás nem más, mint egy többször megismételt töltési-kisütési folyamat, amelynek során ún. mikrocellák jönnek létre az akkumulátor anyagszerkezetétől függően. Az első töltés mindenképpen 14-16 órás legyen. A töltés megkezdését követően kb. 1-2 órával a töltéskijelző teljes töltöttséget fog jelezni, ennek ellenére az akkumulátor még csak kb. 80%-ig van feltöltve. A maradék 20% feltöltése a folyamat további szakaszában, az elkövetkezendő 12-14 órában történik meg, az ún. csepptöltés során. A csepptöltést a töltésvisszajelző már nem jelzi. Ezt a folyamatot a gyártók ajánlása szerint ildomos legalább három alkalommal megismételni. Az akkumulátor ugyanis csak ezután éri el névleges kapacitását. A további töltések alkalmával a használati utasításokban megadott idő alatt az akkumulátor általában feltöltődik. Ügyelni kell viszont, hogy lehetőleg csak teljesen lemerült vagy kisütött akkumulátort kezdjünk el tölteni, illetve a teljes töltöttség állapotáig hagyjuk a készüléket töltődni, a töltést ne szakítsuk meg. Az akkumulátort egy hét folyamatos használat során gépkocsikészlet, vagy szivargyújtó töltő használatakor akár többször is célszerû lemeríteni, kisütni. A teljes lemerítés egyes készülékek esetén a menüből elérhető kisütő üzemmód aktiválásával lehetséges (ilyen például a Siemens C35), típusonként gyári kisütő tartozékok használatával vagy lemerülésig tartó használattal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

H​i​rd​etés​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.