2019. január 20., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Phablet rovat

Asus Zenfone 4 Selfie Lite - félresikerült felvétel

Vastagon fogott a toll a legszerényebb képességű Zenfone 4 árazásakor, pedig belépőszinten lett volna keresnivalója - a Xiaomi Mi A1 ársávjában nincs. A Zenfone 5 nem érkezhet elég hamar.

Hirdetés

Külső, kijelző

A PC-s etalonnak számító Asusnak sokáig futott mellékvágányon az okostelefonos vonala, aztán a Zenfone 2-vel és a 3-mal összerakták a dolgot, mind külső, mind pedig asusosan túlzsúfolt szoftveres belső tekintetében. A Zenfone 4 azonban sokkal kényelmesebb és érdektelenebb folytatás lett, amelyen a Zenfone 5 hivatott javítani. Más kérdés, hogy beállva a notchos sorba felbukkantak az olvasói ellenérzések is, de legalább megint beszélnek az Asus mobilokról, és ez is valami. Az új generáció érkezéséig van időnk letudni a régit: Bog a minap végzett a Zenfone 4 Maxszal, nekem pedig a Zenfone Live jutott. De várjunk csak: hiába a jelzett felirat a csomagoláson, ilyen nevű telefon már volt ZB501KL kódnéven, és a kezem ügyében lévő, X00LDA jelölésű darab nem az.

Megtévesztő felirat: nálunk a képen látható készülék Zenfone 4 Selfie Lite néven fut
Megtévesztő felirat: nálunk a képen látható készülék Zenfone 4 Selfie Lite néven fut [+]

A félrevezető felirat ellenére a tesztcucc megegyezik a Snapdragon 425-ös, 2 / 16 GB kiosztású ZB553KL-lel, ami a magyar termékoldalon Zenfone 4 Selfie Lite néven fut, és a Selfie trió egyik tagja, amihez még a ZD552KL és a ZD553KL tartozik. Ha az olvasó kezd belezavarodni, ne csüggedjen: egész biztos káosz volt a gyártói fejekben a megannyi méret és kiszerelés megalkotásakor, bár mondjuk a tervezőmérnökök pont nem erőltették meg magukat: a Selfie Lite úgy néz ki, mint bármelyik tucat Zenfone. Most konkrétan a tucatra, mint számra gondolok, mert tényleg nagyon sok van belőlük, de a formai, átvitt értelemre is vonatkozik a jelző, mert a küllem semmilyen sajátosságot nem rejt.


[+]

A 155,66 x 75,9 x 7,85 milliméteres masina viszont meglehetősen könnyű 144 grammjával, ahhoz képest, hogy egyébként egy 5,5”-es phabletről beszélünk. Mindezt a jó öreg plasztik anyaghasználat teszi lehetővé, amibe a jófajta összeszerelés miatt nem lehet belekötni, ahogy a komfortosra vett ívekbe se. A roppant csúszós kivitelbe már inkább, kíváncsian várom, hogy a kényes mobiltelefonokat mikor kezdik el normálisan tapadó burkolattal felszerelni. Hiába egyébként a plasztik ház, a 3000 mAh-s telep cseréjéről le kell mondani, mivel nem lehet hozzáférni. A két nanoSIM és a microSD kártya is inkább oldalról tud a Selfie Lite agyába becsúszni, és ezúton is jár a pacsi, hogy külön-külön helyet kapott mindhárom. Amit vissza is kérünk, mert a hüvelykujjra eső bekapcsoló felett jobbra túl magasra került a hangerőszabályzó.


[+]

Az alsó-felső káva méretei miatt egyébként is gyakran kell fogást váltani használat közben, de legalább nem rabol magának helyet a képernyőből az érintésalapú vissza, kezdőképernyő és alkalmazásváltó gomb, avagy az ujjlenyomat-olvasó középen. Felül fénymérő, közelségérzékelő, 13 megapixeles szelfi kamera, beszédhangszóró, LED villanó és értesítési LED pillantható meg, a készülék legtetején pedig mikrofonfurat és jack kimenet, aminek a meglétéért újfent küldjük az elismerést. Alul a jó öreg microUSB port várja a töltő- és adatkábelt, két hangszórórács közé fogva, de igazából csak a jobb oldali az, aminek látszik.

Kijelző- teszt
Mérés Asus Zenfone 4 Selfie Lite Honor 9 Lite Xiaomi Mi A1 Samsung Galaxy J5 (2017)
Képátló 5,5 hüvelyk 5,65 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 1080 x 2160 1080 x 1920 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD Super AMOLED
Fehér fényerő 415 nit 488 nit 471 nit 350 / 475 nit
Fehér fényerő (min.) 3,2 nit 4,2 nit 1,9 nit 4,2 nit
Fekete fényerő 0,4 nit 0,27 nit 0,33 nit 0 nit
Kontrasztarány 1038:1 1810:1 1428:1 végtelen
Színhőmérséklet 8190 K 7847 K + kézi 7404 K + kézi 7375 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A 720 x 1280 pixeles IPS panel nem éppen éles, a napfény alatt pedig nehezen vehetők ki a tartalmai, jobb árnyékba húzódni. A kékes kalibráción ezúttal nem lehet korrigálni, a színek oldalról pedig elég gyorsan veszítenek élénkségükből. Érintési pontatlanság nem jellemző a panelre, viszont előfordul késedelem a reakcióidőben, amiért a hardver okolható.


[+]

A rezgőmotor elég gyenge és „ragadós”, azaz lomhán zörgeti meg a házat. A Selfie Lite egyébként ismerős vonásai ellenére is jól néz ki, bár a hátsó két antennakilépő csík puszta imitáció: a 13 megapixeles kamera lencséjén kívül itt minden plasztikból van, a LED villanót és a feliratot beleértve. Műanyag dominál a dobozkában is: a töltőkábel, az 5,2V / 1A-es adatper és a mikrofonos füles is ilyen borítást kapott. Nem úgy a fémből öntött SIM tű, vagy a papíralapú leíráshalmaz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.