Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • alphamooncam

    őstag

    válasz krichd1 #4058 üzenetére

    A tapasztalataid alapján ( kábeles összekötést ) nem javaslod, pontosabban zsákutcának nevezted az I2S vonalat.

    Rövid tájékozódás után pár gondolat.

    Wikipédiából

    1./ "I²S ( Inter-IC Sound ), kifejezett szem-squared-ess (bocsi így fordította google) , egy elektromos soros busz interfész szabvány, amelyet a digitális audioeszközök együttes csatlakoztatására használnak. A PCM audioadatok összekapcsolása az integrált áramkörök között egy elektronikus eszközben. Az I²S busz elválasztja az órajeleket és a soros adatjeleket, ami alacsonyabb jittert eredményez, mint a kommunikációs rendszerek tipikus jellemzője, amely az adatáramból az óra visszanyerését eredményezi."

    Ehhez nem igazán tudok mit hozzáfűzni, pont ez lenne a célom.

    2./ "Az I2S-csatlakozást nem szándékosan kábelen keresztül használták, és a legtöbb integrált áramkör nem rendelkezik megfelelő impedanciával a koaxiális kábelekhez."

    Kábel vs. nyákon fixen rögzített tűsor. Nem is tudom... olyan közel vannak az elektronikák, hogy nem tudom lehet-e egyáltalán ebben az esetben impedenciáról beszélni. Ennek még nem néztem utána, hátha valaki okosabb, és tudja.

    Egy tananyagból:

    "Az I2S (Inter IC Sound) kommunikációs protokoll a digitális audió technikában használt eszközök (audió feldolgozó DSP processzorok, ADC, DAC, Volume Control IC, stb) közötti, digitális audió adatátvitelére lett kifejlesztve. A kommunikáció egyirányú, és minimum három vezetékre van szükség, ezek a következők:
    • SCLK-SerialClock - az adat szinkronizálására szolgáló órajel,
    • LRCLK-Left Right Clock - a sztereó csatorna szétválasztására szolgáló órajel,
    • DATA - adatvonal.

    E három jel kiegészülhet még az MCLK-val (Master Clock), ami az I2S adatot fogadó eszköz fő órajelét szállíthatja. Erre abban az esetben van szükség, ha a fogadó eszköz nem rendelkezik saját órajel forrással, például osszcillátorral. A jelek közül az LRCLK, SCLK, DATA-nak szinkronban kell lenniük egymással, mert az adat kiolvasása élszinkronizált.

    Ez olvasatomban annyit jelent, hogy amennyiben a három csatorna ( kábel, akármi ) akárcsak a legkisebb mértékben is eltér egymától, hosszban, vezetőképességben, vagy bármilyen villamos paraméterben, akkor instabil lehet a kapcsolat. Nem tudom, hogy létezik-e olyan kábel, ami megfelel ennek az elvárásnak!

    Más. Patice és Polllen ! Mindketten RPi2-vel (forrás) és SPDIF ( HB Dac+pro és Pifi Digi ) eszközzel kipróbáltátok, és jó hangúnak találtátok a kombinációt, mégis eladtátok mindketten, miért?

    Nem volt elég felhasználóbarát? Nem illett a környezetbe ? Vagy más, esetleg több oka volt ? Nem volt elég jó a hangja ?

    Sztereózásra ez jó lehet kiváltani egy nyilvánvalóan jitteres miniszámítógépet, forrást, ami nemigazán fejleszthető, max. külső USB-s DAC-kal? (Amit, mármint az az USB-t tudvalévőleg nem kifejezetten audiócélokra fejlesztettek ki.)

    Ha erre az útra lépek, ez várhatóan jobb hangot fog eredményezni, mint más?

    [ Szerkesztve ]

    Retteg a szegénytől a gazdag s a gazdagtól fél a szegény. Fortélyos félelem igazgat minket s nem csalóka remény.

Új hozzászólás Aktív témák