Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz roberto211 #12373 üzenetére

    Bazz 150E forint még egy kvázi-munkanélkülinek sem pénz, ha valamire nagyon kell neki. :U

    Az embernek vannak igényei (Lakás, autó, telefon, buli, barátnő, gyerekek, kaja, utazgatás, befektetés), az igények kielégítéséhez pedig pénz kell. A csavar a dologban az, hogy igényből mindig több van, mint amennyi pénz az összes igény kielégítésére rendelkezésre áll.

    Ezért mit csinál az ember ösztönösen? Priorizál. Arra költ ami neki fontos. Van akinek az iPhone fontosabb mint a szűzpecsenye, ezért inkább parizert eszik, mert iPhone kell, minőségi kaja nem kell.

    Még egy átlagos alacsonyjövedelmű ember is keres mondjuk 12x150E Ft-t évente -1,8M- abból két évente simán kijön egy iPhone mondjuk szolgáltatói béklyóval 2év alatt 300E++ forint teherrel. Ha nagyon kell neki, akkor kiszorítja, pedig csóró. Egy normális(?) értékrendel rendelkező hasonlóan kereső ember pedig olyan prioritáslistával rendelkezik, ahol az iPhone nincs annyira elöl, hogy 150E kereset mellett jusson drága telefonra.

    Egyik kollégám a számpéldában felhozott melós bérének többszörösét viszi havonta haza. Egyszerű ember, neki BP-re nem kell kocsi, így nincs is neki. Drága telefon sem kell neki, így az sincs (több éves monochrom telefonja van) ő például jobban szeret hetente 2x munkaidőben étterembe menni meg a büfékocsiban lazacot enni, mint iPhonnal telefonálni (bár az iPhone is beleférne).

    Ilyen filléres dolgok mint egy tömegtelefon csak prioritás kérdése. Ott ahol egy élhető lakás 15-20M Ft nál és egy új autó 3M-nál kezdődik, ahol mondjuk 20év nyugdíjidőszakra vetítve mondjuk a nevezett 150E (ami még nem időskori dőzsölés és ugye állami nyugdíj nem lesz) 36M Ft /inflációt és jelenértéket hagyjuk/ ahol kölyköket nevelni is ugye sok sok M Ft, ott 100-200E forintos telefonnal "villantani" is enyhén vicces.

    Maserattival, szép házzal, kitanított gyerekekkel lehet villogni, na de egy telefonnal :F

    BTW:
    Mint írtam kvázi-munkanélküliek. Az egyik srác több év munkanélküliség után most rendszertelenül fél éveket dolgozik kint, a többieknek meg vagy van vagy éppen nincs a vendéglátásban munkája. Mindezt vidéken.
    Kvázi munkanélküliek...

    J.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák