Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • moha77

    csendes tag

    Sziasztok!

    Kezdek megőrülni. A feleségem laptopja folyton leszakadt a wifiről, lassú volt. Panellakás és 2.4-es hálózatok sokasága van a szomszédban, 5Ghz-en viszont csak 2-3 volt, így vettem egy TP-Link AX73-at, hogy majd azzal jó lesz a sebesség. Sajnos tévedtem. Akármit próbáltam eddig, 20-25Mbit-nél többet nem tudtam kipréselni belőle, de a jellemző inkább 16Mbit, ami azért nevetséges.

    A kérdéses laptop egy éves sincs, Dell Vostro 15 3500, egy Qualcomm AC szabványú Wifi van benne és gyárilag Ubuntu 20.04 van rajta.

    Amit eddig próbáltam:
    - Router beállítások variálása (csatornát manuálisan, automatán választva, 2.4-es hálózat kikapcsolása, beacon interva, RTS, TWT, Airtime fairness, OFDMA állítgatása
    - Kipróbáltam más eszközt ugyanott, ahol a laptop szokott lenni. Egy Huawei P30 50Mbit-et, a céges laptopom AX szabványon 120Mbit-et produkált. Egy harmadik laptop AC sávon 80Mbit-et.
    - Kipróbáltam ezt a laptopot közvetlen a router mellett: maradt a 20-25 Mbit
    - Elbabráltam az Ubuntu beállításaival: kikapcsoltam a power savinget a wifin, végig próbáltam mindent innen: https://itsfoss.com/speed-up-slow-wifi-connection-ubuntu/
    - Próbáltam a laptopon egy live rendszert (Linux Mint 20.2): 16Mbit
    - Rádugtam a gépre egy régi, 54Mbit-es USB Wifi stick-et: szintén 16-18Mbit

    Nekem egyre inkább hardware hibának tűnik, de hátha tudtok még mondani valamit.
    Gondoltam rá, hogy a 2.4-es sávot teljesen kikapcsolom, de sajnos nem opció, mert a nyomtatóm és a klímám nem tudja az 5G-t.
    Ami még furcsa volt, hogy ha a WMM-et kikapcsoltam, akkor a laptop egyáltalán nem tudott csatlakozni a hálózatra.

    Tudtok valamit javasolni?

    Előre is köszi!

Új hozzászólás Aktív témák