Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ripper17

    tag

    válasz MasterMark #58512 üzenetére

    A data rate vagy PHY rate szigorúan a fizikai réteg jellemzője. Ha megnézed az infografikát is láthatod: semmiféle, 802.11 "wifi" specifikus dolog nincs benne. Szimplán a 802.11 is ezt a rádiófrekvenciás technológiát használja.

    Ugyanezek a data rate-k lennének elérhetőek, ha te efölé pl. nem 802.11 protokollt raksz. Sok eszköz, amit "wifi bridge"ként veszel pl. pont ilyen: nem 802.11 kereteket forgalmaz, hanem sokszor saját (bridge üzemmódban hatékonyabb) TDD alapú megoldást használ, de az úgymond "wifis" frekvenciasávban.

    Amire te gondolsz, ott már felfele léptél egyet: a 802.11 data layer részét nézed. Itt valóban képbe jönnek a menedzsment keretek, pl. egy SSID ~10%-t viszi el a rendelkezésre álló időkeretnek. De vegyes üzemmódban, ahol van még 802.11b kliens is a CTS/RTS vezérlőkeretek is visznek el kapacitást.

    Itt igazából arról beszélünk, hogy egy 802.11 forgalmazás az egy "időtartam", te ez alatt minél nagyobb data rate-el ("adatsebesség"), minél kisebb overhead-el kell forgalmazz. Itt jönnek képbe pl. a burst ACK (egyszerre több frame-t ACKolsz) vagy a MIMO-ra épülő megoldások, ahol belefér ha több a hiba (=kisebb a hibajavítás miatti overhead) az átvitel során.

Új hozzászólás Aktív témák