Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Gubek-Einste #41042 üzenetére

    Átfogalmazom a kérdést. Azt, hogy a specifikációban 25˙-ot adott meg a Mikrotik, azt úgy kell értenem, hogy:

    A: közvetlen rálátás esetén teljesen nyugodtan letehetek pontosan kicentizve 25˙-os nyílású vonalakra két másik eszközt, és várhatom, hogy ideális légköri körülmények közt megközelítem az elméleti átviteli sebességet, mert ez a "hasznos" terület, amin belül hatékony az átvitel, így az adottságok figyelembevételével érdemes is lehet ezt a területlefedést kihasználni, vagy

    B: még plusz néhány fokkal nagyobb nyílásban már azzal sem kell számolnom, hogy zavarnák egymást a szomszédos eszközök ugyan azon a csatornán, mert ott már elenyésző a jelerősség, tehát pl. a középső ~5 fok a hatékonyan használható, a körülötte lévő másik 5-5 még úgy-ahogy látható, de már csak erősen kompromisszumosan használható, a középső 15 és 25˙közt pedig már használhatatlan és csak zajként kell vele számolni

    C: valami simább átmenet A és B közt, de lényegében nem életszerű megpróbálni kihasználni a szélső értéket, mert már nagyon érzékeny lesz a távolságra, időjárásra, finomhangolásra, stb és erősen ingadozhat a hatékony sávszél?

    Ha "A" áll fenn, akkor elvileg ideális lenne 3db SXT arra a háromszögre, ha B, akkor a "központi" csúcsnak vagy egy SA vagy két SXT kell. Utóbbi esetben lehet érdekes, hogy tényleg jobban megéri-e két SXT egy SA helyett, ha legfeljebb az elméleti sávszél felét tervezem kihasználni (a lenti 50-70 értékeket már 10-re felfelé kerekítve írtam, és mint maximumok, amikor az időszakos terhelés is egyszerre aktív mindenhol, a papírmax pedig 200Mbps, amihez az SA-nak még 1000-res ethernet portja is van).

    (#41045) Kvardlipot

    Meglepően olcsó ahhoz képest, hogy mennyit kérnek egy-egy beltéri consumer router-ért és hogy ezek alapvetően inkább valamilyen üzleti jellegű felhasználást sejtetnek.

    A Mikrotik cuccok, amiket én nézegettem, azok kis tételben nettó 11-27k közt futnak mostanában. A legolcsóbb a 2GHz-es N-es Lite verzió, a legdrágább az 5GHz-es AC-s, közben pedig van egy rakat variáns attól függően hogy 2 vagy 5GHz-et, N-t vagy AC-t, 100 vagy 1000Mbit ethernet-et, kis vagy nagy antenna nyílásszöget szeretnél (ezekből nem minden kombinálható teljesen tetszőlegesen, de gyakorlatilag bőven elég tág a kínálat, hisz a kisebb antennanyereség mellé praktikusabb az erősebb rádió, stb).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák