Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz deadwing #34988 üzenetére

    "[..] viszont tőlem az eszköz kb 80 dBm-el látszik csak"
    Mármint mínusz 80 dBm, mert a +80 dBm az 100 kW lenne..
    1.) Erősen valószínűtlen, főleg ha nincs benne lehetőség az adóteljesítmény vezérlésére. A TL-WR741 EIRP-je (a saját 5 dBi-s antennájával értve) specifikáció szerint a szokásos 20 dBm, azaz 100 mW.
    2.) Az üveg csillapítása - hacsak nem valami spéci, fémgőzölt példány - nem lehet túl magas.
    "de egyelőre a kültéri elhelyezés nem megoldható."
    Ez probléma. Attól, hogy a -60 dBm-mel vehető idegen hálózatok 'nincsenek kirakva az ablakba', még nem feltétlenül beltériek, illetve lehetnek egészen kis távolságban is, akár a szomszédban.
    3.) Nincs olyan csatlakozó, hogy nem szabványos: ha fizikailag össze tudtad csatlakoztatni a dugaszt az aljzattal, a csavaros rögzítő is ráment, akkor az jó, legyen hagyományos SMA (ami wifi-nél nem szokás), RP-SMA, vagy akármilyen csatlakozópáros.
    4.) Zavaró jelek létezhetnek, de ha az ellenállomás jele ennyire gyenge, akkor azzal 'zavarás' nélkül is gond van.
    Mivel megfigyelésed szerint a botantennával van jel, a sokkal nagyobb nyereségű panel- és yagi-antennákkal pedig még csak nyomokban sincs, erősen körülnéznék az antennakábel és a csatlakozók környékén. Nem arra gondolok, hogy valami nem szabványos, hanem arra, hogy problémás, kontakthibás a kábel, e hiba legvalószínűbb helye pedig a csatlakozóknál lehet. Ha az antennakábel mindkét végén csatlakozó van, akkor érdemes digitális multiméterrel ellenőrizni, hogy nincs-e szakadás a kábel árnyékolásán vagy belső erén, illetve nincs-e rövidzárlat az árnyék-belső ér között.
    Mellesleg 200 m-es linktáv esetén erősen ajánlott mindkét antennát kültérre (vagy padléstérre) szerelni, még akkor is, ha a két helyszín ablaka egymás felé néz.
    #34989: Nincs azzal semmilyen gond, mivel mindkét antennatípus lineárisan polarizált (a nagyon ritka és gyárilag nem is igazán létező helix-antennán kívül mindegyik olyan), teljesen mindegy, hogy a résztevő állomásokon miféle antenna van. Ami fontos, hogy az eszközökön lógó antennák egyformán legyenek polarizálva: vagy mindkettő horizontálisan, vagy mindkettő vertikálisan, mert ha az oldalak közötti polarizáció nem egyezik meg, akkor erős veszteség lép fel az átvitelben. A yagi polarizációja ránézésre megmondható, ha nincs beburkolva (vertikális, ha a sugárzó és a direktor elemek függőlegesen állnak), ha burkolatban van, akkor azon meg fel van tüntetve a megfelelő polarizációhoz tartozó szerelési irány. A gyári panelantennák eleve burkoltak, és ránézésre nem egyszerű a polarizáció megállapítása, de ezekre rá szokták írni az adott polarizációhoz tartozó szerelési módot, vagy minimum az adatlapjukon fel van ez tüntetve.

Új hozzászólás Aktív témák