Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Treshold #34048 üzenetére

    "Ubiquiti Airgrid M2 esetében csak a fejet használnám a 110-es parabola fókuszában (saját reflektor nélkül)"
    Így már értem, persze gondolhattam volna, hogy ez a felállás.
    A leírt 'mérési eredményekből' is látszik, hogy a kliens-eszközök által szolgáltatott adatokat mennyire nem lehet készpénznek venni:
    1.) "TP LINK TL-ANT2424B Grid antennát kötöttem a WA5210 kimenetére 50cm kábellel +3dB-t értem el"
    Itt elvileg 12 dB többletet kellett volna mérned, hiszen ennyivel nagyobb a grid nyeresége a WA5210 saját beépített antennájához képest (24 vs. 12 dBi).
    2.) "Majd a Grid antennának leszedtem a fejét és a WA5210-et tettem a fókuszába, akkor az eredetihez képest +6dB nyereséget értem el."
    Ez még érdekesebb, bár itt lehetnek egyéb problémák is, pl. pontatlan pozíció. Itt ugye a grid nyílása a meghatározó, az pedig ugyanakkora marad, bármit teszel a fókuszpontba, ráadásul a kliens eszköz ugyanaz maradt, tehát a kliens érzékenysége és a 'mérőeszköz' sem változott. Elvileg nem érhettél volna el jobb vételi jelszintet, mint a grid , mert bár a tükör mérete nagyobb lett, de a feed-nek használt WA5210 nem ahhoz van geometriailag illesztve, tehát nagy valószínűséggel nem használja ki a teljes tükröt, ahogy az előző hsz-emben utaltam rá. A 110 cm-es tükörrel elérhető nyereség elméleti maximuma 2,45 GHz-en 29 dBi lehet (60 cm-esnél 23,8 dBi), a gyakorlatban 1..2 dB-lel kevesebb, a saját feed-jével.
    3.) "Amikor a 110-es parabola "fókuszába" raktam, akkor az eredetihez képest +10dB volt a nyereség."
    Itt már nehéz eredményeket számolni, de tökéletes fedés (kb. 27 dBi valós nyereség) esetén 15 dB-lel nagyobb jelet kellene kapnod, mint a WA5210-zel. Persze a fedés nem lesz tökéletes se a WA5210-zel, se airgrid-fejjel (utóbbival valószínűleg valamivel jobb lenne, mert az alapnyeresége kisebb, és az érzékenysége is elég jó).
    "A venni kívánt állomást teszteltem úgy is, hogy a WA5210-et kidugtam tetőn kívülre. Így 0dB-es volt a jel (WA5210 visszajelzése)"
    Az gondolom inkább jel/zaj viszony akart lenni, nem szimplán jel. De sajnos továbbra is az a helyzet, hogy a kliens nem műszer, a mérési eredményeire nem lehet alapozni. Nekem is vannak 5 GHz-es AirGrid-jeim, és a számított eredmények elég messze vannak az eszközök által 'mért' értékektől, pedig a tiszta rálátás adott (így a szabadtéri csillapítás is elég pontosan kiszámítható).
    Ha a te esetedben nincs meg a rálátás, akkor mindenféle kókány parabola-megoldások helyett a rálátást kellene inkább összehozni, mert anélkül minden megoldás csak lutri.

Új hozzászólás Aktív témák